Bijzondere situaties in de zwangerschap

Soms kom je tijdens de zwangerschap bijzondere verrassingen tegen, zoals een kindje in stuitligging, een zwangerschapsduur van 41+ weken of gebroken vliezen zonder weeën. In de meeste gevallen krijg je dan ook te maken met mogelijke overdracht naar het ziekenhuis en/of een niet-spontane bevalling (keizersnede of inleiding).

Herken je dit?
–  je hebt je voorbereid op een mooie bevalling
–  je wordt geconfronteerd met een bijzondere situatie, zoals stuitligging, overtijd lopen of gebroken vliezen zonder weeën
–  je loopt opeens tegen protocollen aan
–  en mogelijk wil je eerstelijnsverloskundige je overdragen aan het ziekenhuis

Er komt opeens veel op je af en je hoort en leest van alles. Maar door al die informatie zie je misschien door de bomen het bos niet meer of vind je het lastig te bepalen wat in jullie situatie relevant is. Dan kan het fijn zijn om zelf iets te kunnen doen.

Stuitconsult

Bij een stuitligging ligt de baby ofwel met zijn voetjes of wel met zijn billetjes onderin de buik, of een combinatie van beide. Dan heb je vaak de keuze tussen en geplande keizersnede of een vagina bevalling. (Bij een dwarsligging heb je niet de keuze voor een vaginale stuitbevalling.) Een uitwendige versie kan dan een optie zijn. Als je je daar niet prettig bij voelt of de kans op een geslaagde versie wilt vergroten, biedt een stuitconsult mogelijkheden.

Overtijdconsult

Officieel is er sprake van overtijd na een zwangerschapsduur van 42 weken. Vaak wordt er vanaf 40 weken al gesproken over inleiden als de bevalling niet spontaan begint. Als je je daar niet prettig bij voelt of de kans op een spontane bevalling wilt vergroten, biedt een overtijdconsult mogelijkheden. Dit heeft de meeste kans van slagen in de 41ste week.

Gebroken vliezenconsult

Soms breken je vliezen, zonder dat er weeën ontstaan. Vaak wordt gesproken over inleiden als de bevalling niet spontaan binnen een specifiek tijdsbestek (12-72 uur) begint. Als je je daar niet prettig bij voelt of de kans op een spontane bevalling wilt vergroten, biedt een gebrokenvliezenconsult mogelijkheden. Het consult vindt het liefst zo snel mogelijk – binnen 12 uur – plaats.

Een consult duurt ongeveer anderhalf tot twee uur en vindt plaats op een moment dat jullie schikt. Tijdens het consult krijg je meer informatie, is er ruimte voor jouw verhaal en leer je samen met je partner oefeningen en technieken vanuit verschillende tradities (massage, accupressuur, aromatherapie, homeopathie, Spinning Babies enz.) om jouw lichaam en de baby uit te nodigen om te draaien of de bevalling in gang te zetten.

Een consult kost € 95,- en vindt plaats op de  locatie van Beautiful Beginnings, Horzakstraat 12a in Oss. Liever gewoon bij jou thuis? Dat kan ook, dan worden reiskosten in rekening gebracht tegen € 0,19 per kilometer.

Het is ook mogelijk om een online consult via een live video-verbinding te realiseren als je liever niet reist of de afstand te groot is. Wil je meer weten hoe dat er nu uitziet? Lees de blog of neem contact op. Je mag ook altijd vrijblijvend met me sparren over de vragen waar je in jouw specifieke situatie tegenaan loopt. 

Meteen regelen? Vul dan het onderstaande formulier in en dan neem ik zo snel mogelijk contact op!

Heb je vragen of kun je wel wat hulp gebruiken bij het creëren van een mooie bevalling? Laat mij je dan helpen.
Ik bied je een gratis online sessie (live via video) van 30 minuten aan, waardoor jij precies weet wat je nodig hebt om jouw bevalling een mooie en fijne ervaring te maken.

Boek hier je sessie!

Wil jij een mooie en fijne bevalling? Ik help je graag op weg. Download het werkboek om vandaag nog de eerste stappen te zetten, zodat je een prachtige ervaring kunt creëren!

Ja, ik neem de regie over mijn bevalling!
Dit werkboek zal je helpen om je wensen en voorkeuren te definiëren én de actie te ondernemen die nodig is om een mooie bevalling te creëren.
Beautiful Beginnings
Marketing door
” Giving birth and being born brings us into the essence of creation, where the human spirit is courageous and bold and the body, a miracle of wisdom. “

Hariette Hartigan