Je bent zwanger! Gefeliciteerd. Waarschijnlijk ben je blij, zeker als je graag zwanger wilde worden. Of misschien heb je mindere fijne ervaringen of verlies gehad en zijn er zorgen en verdriet. Misschien ook wel angst voor hoe het nu moet, die zwangerschap, bevalling, borstvoeding of moederschap. 

Zwangerschap kan een mooie, levensveranderende ervaring zijn. De bevalling kan een intense ervaring zijn: een normaal, natuurlijk en gezond proces wanneer we de transitie maken naar het moederschap. Dit is echter niet noodzakelijkerwijs hoe zwangerschap, bevalling en geboorte worden gezien. Cultuur, onderwijs, eerdere ervaringen en verhalen beïnvloeden onze opvattingen over bevalling en geboorte, van prachtig & heilig tot pijnlijk & gevaarlijk. Die overtuigingen bepalen de manier waarop we over bevalling en geboorte praten, op hoe ons voorbereiden en de mate waarin we ingrijpen tijdens de bevalling. In wezen is het misschien belangrijker wat een zorgverlener over de bevalling en geboorte dénkt en gelooft, dan wat hij weet of wat het bewijs zegt.

Er zijn zó veel zorgverleners die je kunt tegenkomen: je verloskundige, je gynaecoloog, de verpleegkundige op de verloskamer,  je kraamverzorgende… maar ook doula’s, zwangerschapsdocenten, pre- en postnatale yogadocenten, chiropractors, accupuncturisten, fysiotherapeuten enzovoort. Hun kijk op geboorte kan een grote impact hebben op je bevalling en de periode daarna. Een keuze maken over wie je ondersteunt is soms ingewikkeld.

Er komt veel op je af en vaak heb je al een zorgverlener gekozen voor je een beeld hebt gevormd van wat voor jou een mooie en positieve bevalling is. Of je nu al wel of niet een keuze hebt gemaakt, het is altijd zinvol om met je verloskundige of gynaecoloog in gesprek te gaan over wat voor jou belangrijk is – het liefst zo vroeg mogelijk, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en misschien nog andere keuzes wilt maken.   

Met deze vragenlijsten wil ik je helpen om te bepalen of een zorgverlener bij jou en je visie voor de zwangerschap en bevalling past. Met informatie wat je over het algemeen kunt verwachten en welke andere opties er zijn. Zodat jij vol vertrouwen je eigen intuïtie durft te vertrouwen in de wetenschap dat de mensen om je heen je steunen!

Download de vragenlijst hier!
Download de PDF met de vragenlijsten en de extra informatie. De feitelijke vragenlijst ontvang je ook in een PNG-bestand voor op je telefoon. Zo heb je de vragen altijd bij je. Ook ontvang je wekelijks tips en suggesties voor je zwangerschap, bevalling en de periode daarna.
Marketing door