Je bent in verwachting. Vanuit je omgeving komt er steeds meer informatie op je af. Familie, vrienden, collega’s en soms zelfs vreemden hebben tips, advies en verhalen. Maar je weet niet precies wat je kunt doen voor een mooie en positieve bevalling of wat er bij jullie past. Hoe mooi zou het zijn om een persoonlijke gids te hebben in de wereld van zwangerschap & bevallen?
- Wildvreemden vertellen je opeens ongevraagd allerlei dingen over wat je wel/niet kunt of mag doen en wat er op je af gaat komen.
- Familie, vrienden en kennissen delen hun bevallingsverhalen en daardoor ben je bang geworden voor pijn of maak je je zorgen over (onnodige) interventies.
- Je hebt geen idee welke informatie betrouwbaar is.
- Er is online zoveel informatie beschikbaar dat je niet meer weet wat nu belangrijk of relevant is in jouw situatie.
- Je vraagt je af hoe je een mooie en positieve bevalling kunt hebben.
- wat er in je lichaam gebeurt tijdens zwangerschap, bevalling en de periode daarna
- hoe je jezelf kunt ondersteunen en voorbereiden
- wat je kunt doen om je prettig(er) te voelen
- wat je tijdens tijdens de bevalling kunt verwachten
- hoe je om kunt gaan met weeën
- hoe je een mooie ervaring kunt creëren
- hoe je je wensen en voorkeuren kenbaar kunt maken aan de mensen om je heen
- hoe je herstel na de bevalling kunt bevorderen
- hoe je de zorg en voeding voor je kindje kunt realiseren
- hoe je een mooie start van je gezinsleven kunt creëren
Tijdens de begeleiding is er alle tijd en ruimte voor jouw situatie en de vragen, zorgen en wensen die daarbij spelen. Ik bied je informatie over gezond zwanger zijn, het verloop van een fysiologische bevalling, wat er anders kan gaan, de geboorte van de baby en de eerste periode daarna. We staan stil bij wat bij je past en hoe je je optimaal kunt voorbereiden. Het is een programma voor jou en jouw partner, want voor je partner is het net zo nieuw en onbekend. Daarom is het ook voor je partner fijn om handvatten te krijgen om jou optimaal te kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap en bevalling. Samen hoor alles wat je moet weten en leer ik jullie verschillende technieken voor een mooie bevalling: van houding & beweging tot ontspanningsoefeningen. Er is voldoende ruimte om hier ook mee te oefenen.
Je enthousiasme en verwondering voor alles wat met zwangerschap, bevallen en de periode daarna te maken heeft, is tastbaar en geeft zoveel vertrouwen. Je hebt mijn angsten weg weten te nemen en ik krijg steeds meer zin in de bevalling. Het voelt nu echt als een feestje!
Door de praktische oefeningen kreeg ik het vertrouwen dat ik de beste steun voor mijn partner kan zijn die ze zich maar kan wensen. Bedankt voor alles!
Je hebt de schoonheid van een bevalling weten over te brengen. Ik had nooit gedacht dat ik zin zou krijgen in mijn bevalling, maar nu kijk ik ernaar uit! Dankjewel voor je liefdevolle ondersteuning, tips en adviezen.
Ik had in eerste instantie helemáál geen zin om mee te gaan, maar jouw kennis en liefde voor het vak hebben mij ook enthousiast gemaakt. Ik was eerst bang toch niks te kunnen betekenen tijdens de bevalling, maar je hebt me laten zien wat ik kan doen en hoe belangrijk mijn steun is. Dankjewel!
Dankjewel voor alles! Je kennis en deskundigheid, je tips en adviezen en al die andere kleine dingen die het werken met jou steeds weer verrassend maakten. Dankzij jou hebben we een hele fijne bevalling gehad!
Online
Het online gedeelte van het traject bestaat uit zes modules die je in een periode van 24 weken doorloopt. We starten in de 14de week en het online-gedeelte loopt rond de 38ste week af. Elke maand staat in het teken van één van de modules.
Hoe werkt het? Elke week ontvang je een mail met daarin de link naar de les. In de les vind je:
- lesstof uit de module
- inspiratie rond een weekthema
- een meditatiescript rond het weekthema
- informatie over je huidige zwangerschapsweek: wat gebeurt er met jouw lijf, met je baby en tips rond voeding, beweging en zelfzorg
- “huiswerkopdrachten” over de lesstof en het weekthema om het geleerde direct in de praktijk te brengen
- feedback op de huiswerkopdrachten
- onbeperkt mail- en app-contact tijdens je zwangerschap, bevalling en de eerste zes weken daarna
Er is maandelijks ook een live Q&A waar je vragen over de modules kan stellen.
Live
Het live gedeelte van het traject bestaat uit maandelijkse coachingssessies waarin we concreet met de modules aan de slag gaan. Je hebt de kennis en know-how opgedaan in het online gedeelte, in het live gedeelte gaat het vooral om wat dit voor jou betekent in jouw concrete situatie en coach ik je zodat jij je droombevalling kunt realiseren.
Hoe werkt het? We plannen bij de start de afspraken (jij kiest of je dit via Zoom wilt doen of dat we in de praktijkruimte afspreken) en
- onderzoeken de beelden over zwangerschap, bevalling en kraamtijd die je hebt opgedaan
- onderzoeken jouw angsten & zorgen en wensen & voorkeuren
- creëren een beeld van jouw ideale bevalling
- onderzoeken welke uitdagingen je tegenkomt, vanuit externe omstandigheden of in jezelf
- onderzoeken hoe je hiermee om kunnen gaan
- maken een plan voor het vervolg met concrete acties
We plannen de sessies vanaf het moment van inschrijving. Dus ook als je je inschrijft vóór een zwangerschapsduur van 14 weken, omdat juist die eerste weken soms spannend kunnen zijn.
Wat hoort er bij de begeleiding:
♡ een uitgebreid cursusboek plus extra bijlagen over specifieke situaties die je tegen kunt komen
♡ toegang tot het clientportaal waar je alle informatie kunt terugvinden
♡ de mogelijkheid om me onbeperkt te mailen of app-en als je vragen hebt
♡ feedback op de huiswerkopdrachten
♡ de mogelijkheid om deel te nemen aan een besloten Facebook-groep
♡ voldoende koffie, thee, water en lekkers voor tussendoor als je kiest voor de praktijkruimte
♡ een goodiebag die past bij de modules, zodat je verschillende dingen kunt uitproberen en oefenen (kies je voor Zoom dan ontvang je deze via de post)
Aan het einde van het traject heb je
- een ontspannen gevoel door de oefeningen die je helpen om te ontspannen tijdens je zwangerschap én de bevalling
- concrete tips, trucs en tools die je kunt gebruiken voor, tijdens en na de bevalling
- heldere informatie, zodat je precies weet je kunt verwachten tijdens zwangerschap, bevalling en daarna
- een stappenplan, waarmee je – ongeacht waar en hoe je bevalt – jouw visie van een mooie bevalling kunt creëren
- het vertrouwen dat je een mooie en fijne ervaring zult hebben
En je partner? Die heeft het vertrouwen alles in handen te hebben om jou goed te ondersteunen voor, tijdens en na de bevalling!
De investering bedraagt € 995,- of zes termijnen van € 167,50
(Ben ik ook jouw kraamzorg? Dan ontvang je 15% korting!)
Ontzettend veel dank voor alle toewijding, liefdevolle en kundige hulp en begeleiding. Dit was goud waard! En heeft ons door veel pittige en onzekere momenten geloodst van het prille ouderschap. We zijn ongelofelijk dankbaar voor je gulle en warme inzet!
Jouw rust, liefdevolle aandacht gecombineerd met een enorme hoeveelheid kennis over zwangerschap, bevallen en de periode daarna heeft ons zoveel rust en vertrouwen gegeven. Dankjewel daarvoor!
Wat ben ik blij en dankbaar dat jij op mijn/ons pad bent gekomen. Je steun, tips, adviezen en luisterend oor zijn heet waardevol geweest. Maar ook de tijd en liefde die je in de begeleiding hebt gestoken, zijn een mooie herinnering. Ik had je niet willen missen!
Dankjewel voor alle steun! Na een eerste toch wel traumatische bevalling, zorgde jouw support ervoor dat we toch weer vol vertrouwen de bevalling aan durfden en samen een geweldige ervaring hebben gehad.
Van de ontvangst, naar de uitleg van diverse aspecten, via de voedzame en originele voeding, tot aan het eind was het warm en liefdevol.
Wat voor mij en mijn partner belangrijke informatie was, was dat je niet hóeft mee te gaan in alle protocollen van de zorgverleners. Je hebt altijd het recht om te vragen waarom ze iets op een bepaalde manier willen doen, of het noodzakelijk is en of er een alternatief is. Door de begeleiding zien we in dat we toch wat eigen regie hebben en gaan we zelfverzekerder de bevalling tegemoet.
De online modules
Er zijn zes modules die samen de hele periode van zwangerschap, bevalling en de kraamperiode omvatten. Elke module bestaat uit vier lessen die je wekelijks ontvangt. Module 1 gaat over de zwangerschap, module 2 en 3 over de bevalling. module 4 en 5 over de geboorte van jullie kindje en module 6 over de periode daarna. Hieronder lees je een gedetailleerde omschrijving van de modules.
Module 1 In de zwangerschap gaat over de zwangerschap: wat er gebeurt in je lijf en wat je tijdens de zwangerschap kunt doen om je voor te bereiden op de bevalling. Zoals het creëren van een visie, het realiseren van een geboorteplan en hierover in gesprek met jouw zorgverleners en andere ondersteuning. Maar ook dingen als oefeningen en voeding die niet alleen helpen bij de bevalling, maar ook je zwangerschap prettiger maken.
Vier thema’s die in deze module aan de orde komen zijn:
- de gezondheid van je baby
- jouw gezondheid en eventuele zwangerschapskwalen
- jouw lichaamsbeeld en veranderende lichaam
- veranderingen in levensstijl, zoals werk, privéleven, voeding en beweging
Module 2 Het begin van de bevalling gaat over die eerste fase van de bevalling: hoe herken je dat het begint, wanneer moet je bellen en wat kun je in deze fase doen? Er is ook aandacht voor als het anders gaat, wanneer de bevalling niet spontaan begint en met welke interventies je geconfronteerd kunt worden. (Deze module gaat over de fase tot ongeveer 5-6cm ontsluiting en in het medische model wordt dit de latente fase genoemd.)
Thema’s die in deze module aan de orde komen zijn:
- jouw visie voor de bevalling
- omgaan met weeën
- je supportteam voor de bevalling
Module 3 De bevalling gaat over het verloop van de bevalling, over hoe je om kunt gaan met de sensaties in je lichaam en de opties die je hebt. In deze module staan we stil bij de fysiologie (hormonale proces) van de bevalling en hoe je deze optimaal kunt benutten. Maar we staan ook stil bij je opties als het anders gaat. (Deze module gaat over de fase van 6-10cm uitsluiting en in het medische model wordt dit de actieve fase genoemd tot ongeveer 8cm ontsluiting en de transitiefase tot 10cm ontsluiting.)
Thema’s die in deze module aan de orde komen zijn:
- jouw visie voor de bevalling
- omgaan met weeën
- je supportteam voor de bevalling
Module 4 De geboorte gaat over de geboorte van jullie kindje: wat kun je verwachten, welke opties heb je en zie je de geboorte van jullie kindje voor je? Het gaat over de landing van jullie kindje op aarde. We staan in deze module ook stil bij de persfase en de oefeningen en technieken die je kunt gebruiken. Ook is er aandacht voor de geboorte van de placenta en wat je met navelstreng en placenta kunt doen. (In het medisch model wordt dit de uitdrijvingsfase en het nageboortetijdperk – of ook wel de planetaire fase – genoemd.)
Het centrale thema in deze module is:
- de geboorte van je baby
Module 5 Het gouden uur gaat over het belangrijke eerste uur na de bevalling: wat kun je verwachten, welke opties heb je en zie je de eerste ervaringen van jullie kindje voor je? Het gaat over de hechting met de baby, de eerste ervaringen uit de buik en we staan uitgebreid stil bij het geven van borstvoeding. Daarbij speelt fysiologie een belangrijke rol.
Het centrale thema in deze module is:
- de geboorte van je baby
In deze module komen ook de volgende thema’s al aan bod:
- het voeden van je baby
- support na de bevalling
Module 6 Post partum gaat over de eerste zes weken na de bevalling: hoe is dat voor jou, je baby en je gezin en hoe zorg je ervoor dat dit een fijne periode is met tijd voor rust, herstel en het opbouwen van een band met je kindje.
Thema’s die in deze module aan de orde komen:
- jouw herstel na de bevalling
- de zorg voor je baby
- het voeden van je baby
- support na de bevalling
Frequently asked questions
Hieronder geef ik antwoord op vragen die vaak gesteld worden. Staat jouw vraag er niet bij? Laat het me weten!
Ik ben meer dan 14 weken zwanger, kan ik me toch inschrijven?
Dat kan zeker! Je krijgt altijd toegang tot alle mails, lessen en huiswerk-opdrachten via het clientportaal. Daar kun je alles terugvinden, downloaden en herbekijken wanneer je maar wilt. Dus later starten is geen probleem. Er zit een logische volgorde in de lessen (zwangerschap – bevalling – na de bevalling) maar de lessen staan in principe los van elkaar. Ben je meer dan 14 weken zwanger, dan kun je instappen waar we zijn en de eerdere lessen inhalen op een moment dat jou uitkomt of vanaf het begin beginnen als je dat liever doet.
Hoeveel tijd kost het?
De lessen in het online gedeelte kun je in ongeveer een half uur per week doorlopen. Hoeveel tijd je aan de huiswerk-opdrachten besteedt, bepaal je zelf. Mijn advies is om daar elke dag een minuut of 15 voor uit te trekken. Het huiswerk bestaat uit reflectie-opdrachten, oefeningen en meditaties.
De maandelijkse sessie duurt 1,5 á 2 uur per keer.
Wat als ik een keer niet kan of op vakantie ga?
De wekelijkse lessen kun je volgen wanneer het jou uitkomt. Als je een keer een of meer weken weken wilt overslaan, kan dat prima en haal je het op een ander moment in. Je ontvangt de les per mail, dus ook in het buitenland is de informatie gewoon beschikbaar. Het clientportaal is in principe altijd beschikbaar via de link in je mail of de website.
De maandelijkse sessies plannen we vooruit en dus kunnen we prima rekening houden met vakanties. Dan zal er een keer wat meer tijd tussen zitten en een andere keer wat minder. Ook kun je een sessie tot 24 uur van tevoren verzetten.
Waarom bestaat de begeleiding uit twee delen – online en live?
Eigenlijk vertel ik elke cursus hetzelfde en heel soms verschillen de vragen, maar heb inmiddels de antwoorden op de meest gestelde vragen al in de lesstof opgenomen. En mij een paar uur achter elkaar horen praten over zwangerschap, bevallen en de periode daarna is boeiend (of dat heb ik me in elk geval laten vertellen) maar ook best vermoeiend en vooral eenrichtingsverkeer. Dat kunnen doseren, en met kleinere delen theorie plus de huiswerkopdrachten die daarbij horen aan de slag, is fijner en nuttiger. En daar heb je me ook niet per se live voor nodig. Je kunt me altijd via mail en app nog alle vragen stellen die heb hebt over de theorie.
Omdat je de theorie al tot je neemt, kunnen we in de sessies dan ook veel meer inzoomen op jouw concrete situatie en de dingen waar je tegenaan loopt. Of dat nu praktisch, emotioneel, fysiek, psychologisch of spiritueel is. Zwangerschap, bevalling en de periode daarna brengen allemaal hun eigen uitdagingen met zich mee die voor iedereen en elke keer anders zijn. Het is juist fijn om daar alle ruimte voor te hebben. Ik breng je dichterbij het bereiken van jouw doelen voor je bevalling door duidelijkheid te scheppen en je de strategieën te bieden om met vertrouwen deze uitdagingen, maar ook beperkende overtuigingen en interne weerstanden, te overwinnen. Daardoor kunnen we de juiste mindset creëren, die nodig is voor voor een mooie en fijne bevalling!
Het is een flinke investering. Is het dat waard?
Dat is natuurlijk altijd een persoonlijke afweging die ik niet voor je kan maken. Een fijne, mooie bevalling legt de basis voor de ontwikkeling van je kind en je eigen ouderschap. Het geeft je kind een blauwdruk mee van hoe het leven in elkaar zit en is mede bepalend voor een sterk en gezond gevoel van eigenwaarde, de mate waarin een kind zich veilig & zeker, geaccepteerd & geliefd voelt en hoe een kind later de regie voert over het eigen leven. Dan is een goede voorbereiding en je kind de beste start geven onbetaalbaar. En vergelijk deze investering eens met wat je bereidt bent uit te geven voor een wandelwagen, kinderkamer en uitzet. Is een goede start niet veel belangrijker?
(Lees ook de blogserie over de voorbereiding op de bevalling. Daarin lees je onder andere hoeveel ouders níet tevreden terugkijken op hun bevalling.)
Wil jij een mooie en fijne bevalling? Ik help je graag op weg. Download het werkboek om vandaag nog de eerste stappen te zetten, zodat je een prachtige ervaring kunt creëren!