Het was voor mij helder dat dát mijn vak zou worden. In de eerste dagen na de bevalling werd me duidelijk dat je als kraamverzorgende nauwelijks een rol had tijdens de bevalling en voor die baby zorgen was wel een beetje saai. Dus besloot ik, net na mijn vierde verjaardag, dat ik verloskundige zou worden. Tegen de tijd dat ik acht werd, realiseerde ik me dat een gynaecoloog het overnam als ‘het spannend werd’. Ik wilde daarom medicijnen studeren, zodat ik daarna gynaecologie kon doen. Want ik wilde vrouwen de hele zwangerschap en bevalling bijstaan – ongeacht wat er gebeurde. Een ietwat naïve voorstelling… maar wel exact wat ik voor ogen had.
Ik heb er als kind nooit een seconde aan getwijfeld dat ik vrouwen ging begeleiden tijdens zwangerschap, bevalling en daarna. Zelfs niet toen ik werd uitgeloot en ‘ter overbrugging’ gezondheidswetenschappen ging studeren. Maar het leven liep anders en ik maakte Gezondheidswetenschappen af, ging werken als zorginkoper en later manager in een zorginstelling, werd verliefd, trouwde en werd (uiteindelijk) zwanger.
Zwanger!
De praktijk bleek iets anders. Ernstige zwangerschapsmisselijkheid gooide al snel roet in het eten. Gelukkig kon ik met hulp mijn gewicht stabiliseren en hoefde ik niet naar het ziekenhuis. Maar toen ik met 32 weken acuut opgenomen werd met een hoge bloeddruk, spatte mijn droom van een thuisbevalling uit elkaar en kwam er opeens een heleboel op ons af. Het was voor mij zó vanzelfsprekend dat ik thuis zou gaan bevallen, maar nu moest ik in het reine zien te komen met het feit dat het een klinische bevalling zou worden. Het voelde als falen. Ik was boos en verdrietig en heb echt tijd nodig gehad om het te gaan accepteren. Ik zo uitgekeken naar de magie van de bevalling & geboorte. Als gezondheidswetenschapper was ik me er terdege van bewust dat informed choice & consent op papier en in de praktijk twee heel verschillende dingen zijn, dus ging ik ‘tot de tanden bewapend’ en met een uitgebreid geboorteplan het gesprek aan. Niet per se de meest handige strategie, toch had ik uiteindelijk wel een fijne bevalling.
Maar wat was het stressvol om telkens te moeten ‘onderhandelen’ over keuzes in mijn behandeling. Het zorgde er wel voor dat ik bij de tweede beter voorbereid was. Thuisbevallen ‘mocht’ niet meer, maar het leek goed te gaan dus was het wel mogelijk om poliklinisch met mijn eigen verloskundige te bevallen. Tot ik met 35 weken alsnog werd opgenomen. Er volgde een nieuwe inleiding en onze “randprematuur” werd opgenomen op de couveuse-afdeling. Waar ik me – door schade en schande wijs geworden – vast had voorgenomen om deze keer mijn kraamperiode in bed door te brengen, liep ik in de praktijk de hele dag heen en weer tussen de kraam- en de couveuse-afdeling. Tegen de tijd dat we onze baby mee naar huis konden nemen, was ik uitgeput en voelde ik me verdrietig en alleen.
Terugkijkend op die periode bekroop me het gevoel dat dit toch niet de bedoeling kon zijn van moeder natuur. De bevalling was toch bedoeld als een mooie ‘rite of passage’ naar het moederschap? En daarin werd ik gelukkig door mijn opleiding en bijscholing bevestigd. Maar… “it takes a village”. Die village probeer ik nu in mijn werk te creëren.
Docent & Doula
Ik ben getrouwd met Aiman, moeder van twee jongens (en een kater) en woon in Oss.
Typisch Bertine? Dat…
♡ ik echt kan genieten van een lekkere latte, liefst ergens op een rustig plekje in het zonnetje
♡ ik dankzij mijn Pilates-training steeds meer mag leren om sterk te zijn door zachter te worden
♡ en ook zelf uitgedaagd blijf worden om uit mijn comfortzone te stappen
♡ ik nooit genoeg krijg van nieuwe trainingen, kennis en inzicht
♡ er ook niet zoiets bestaat als teveel boeken
♡ er dus ook overal in huis boeken liggen die ik nog wil lezen
♡ ik zwangerschap en bevalling fantastisch vind en je me daar ’s nachts wakker voor mag maken…

Ik ben aangesloten bij de Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula’s. Dit houdt in dat ik elk jaar minimaal 16 uur aan bij- en nascholing volg en gebruik maak van de meest recente wetenschappelijke inzichten op het gebied van zwangerschap en geboorte. Lees hier hoe de ondersteuning is ervaren.

Wil jij een mooie en fijne bevalling? Ik help je graag op weg. Download het werkboek om vandaag nog de eerste stappen te zetten, zodat je een prachtige ervaring kunt creëren!
Na het downloaden ontvang je ook regelmatig tips en inspiratie via mail. Je kunt dit op elk moment stopzetten.