Het was voor mij helder dat dát mijn vak zou worden. In de eerste dagen na de bevalling werd me duidelijk dat je als kraamverzorgende nauwelijks een rol had tijdens de bevalling en voor die baby zorgen was wel een beetje saai. Dus besloot ik, net na mijn vierde verjaardag, dat ik verloskundige zou worden. Tegen de tijd dat ik acht werd, realiseerde ik me dat een gynaecoloog het overnam als ‘het spannend werd’. Ik wilde daarom medicijnen studeren, zodat ik daarna gynaecologie kon doen. Want ik wilde vrouwen de hele zwangerschap en bevalling bijstaan – ongeacht wat er gebeurde. Een ietwat naïve voorstelling… maar wel exact wat ik voor ogen had.

Ik heb er als kind nooit een seconde aan getwijfeld dat ik vrouwen ging begeleiden tijdens zwangerschap, bevalling en daarna. Zelfs niet toen ik werd uitgeloot en ‘ter overbrugging’ gezondheidswetenschappen ging studeren. Maar het leven liep anders en ik maakte Gezondheidswetenschappen af, ging werken als zorginkoper en later manager in een zorginstelling, werd verliefd, trouwde en werd (uiteindelijk) zwanger.

Zwanger!

Toen ik zwanger was van de oudste had ik werkelijk géén idee. Ik wilde gewoon thuis bevallen en het leek me dan ook niet zo heel ingewikkeld: zoek een verloskundige, ga naar de zwangerschapsgym en dan komt het wel goed. Er waren twee praktijken in Oss , dus een keus was snel gemaakt. De enige die eerder wist dat ik zwanger was, was de consulente van Moeders voor Moeders.

De praktijk bleek iets anders. Ernstige zwangerschapsmisselijkheid gooide al snel roet in het eten. Gelukkig kon ik met hulp mijn gewicht stabiliseren en hoefde ik niet naar het ziekenhuis. Maar toen ik met 32 weken acuut opgenomen werd met een hoge bloeddruk, spatte mijn droom van een thuisbevalling uit elkaar en kwam er opeens een heleboel op ons af. Het was voor mij zó vanzelfsprekend dat ik thuis zou gaan bevallen, maar nu moest ik in het reine zien te komen met het feit dat het een klinische bevalling zou worden. Het voelde als falen. Ik was boos en verdrietig en heb echt tijd nodig gehad om het te gaan accepteren. Ik zo uitgekeken naar de magie van de bevalling & geboorte. Als gezondheidswetenschapper was ik me er terdege van bewust dat informed choice & consent op papier en in de praktijk twee heel verschillende dingen zijn, dus ging ik ‘tot de tanden bewapend’ en met een uitgebreid geboorteplan het gesprek aan. Niet per se de meest handige strategie, toch had ik uiteindelijk wel een fijne bevalling.

Maar wat was het stressvol om telkens te moeten ‘onderhandelen’ over keuzes in mijn behandeling. Het zorgde er wel voor dat ik bij de tweede beter voorbereid was. Thuisbevallen ‘mocht’ niet meer, maar het leek goed te gaan dus was het wel mogelijk om poliklinisch met mijn eigen verloskundige te bevallen. Tot ik met 35 weken alsnog werd opgenomen. Er volgde een nieuwe inleiding en onze “randprematuur” werd opgenomen op de couveuse-afdeling. Waar ik me – door schade en schande wijs geworden – vast had voorgenomen om deze keer mijn kraamperiode in bed door te brengen, liep ik in de praktijk de hele dag heen en weer tussen de kraam- en de couveuse-afdeling. Tegen de tijd dat we onze baby mee naar huis konden nemen, was ik uitgeput en voelde ik me verdrietig en alleen.

Terugkijkend op die periode bekroop me het gevoel dat dit toch niet de bedoeling kon zijn van moeder natuur. De bevalling was toch bedoeld als een mooie ‘rite of passage’ naar het moederschap? En daarin werd ik gelukkig door mijn opleiding en bijscholing bevestigd. Maar… “it takes a village”. Die village probeer ik nu in mijn werk te creëren.

Heb je vragen of kun je wel wat hulp gebruiken bij het creëren van een mooie bevalling? Laat mij je dan helpen.
Ik bied je een gratis online sessie (live via video) van 30 minuten aan, waardoor jij precies weet wat je nodig hebt om jouw bevalling een mooie en fijne ervaring te maken.

Boek hier je sessie!

Docent & Doula

Mijn twee zwangerschappen en bevallingen wakkerden het vuur van mijn droom om vrouwen tijdens de bevalling bij te staan weer aan. Voltijds studeren voor verloskundige of arts met een kleuter en een baby, terwijl ik tegen de veertig liep, leek me echter niet de weg. Ik ben dus op zoek gegaan naar andere manieren om vrouwen (en hun partners) bij te staan tijdens zwangerschap, bevalling en ook de eerste periode daarna.
Nu mag ik als geboorte & postpartum doula, zwangerschapsdocent en zwangerschapsmasseur deze ondersteuning bieden. Keer op keer word ik weer getroffen door de kracht van vrouwen. Mijn eigen ervaringen hebben me laten zien hoe belangrijk het is om je veilig, geliefd en gesteund te voelen tijdens de bevalling en daarna. Het is geweldig om daaraan bij te bijdragen en te zien dat ouders (weer) op zichzelf, hun eigen wijsheid en het proces durven vertrouwen. – ongeacht wat er gebeurt of geheeld mag worden.
De drijfveer in mijn werk is de overtuiging dat de transitie naar het moederschap iets moois en krachtigs kan (en zou moeten) zijn. Dat het mogelijk is om een mooie en fijne bevalling te creëren. En dat tijd voor rust, herstel en tijd voor het ontwikkelen van een band met je baby daadwerkelijk verschil maakt!

Ik ben getrouwd met Aiman, moeder van twee jongens (en een kater) en woon in Oss.

Typisch Bertine? Dat…

♡ ik echt kan genieten van een lekkere latte, liefst ergens op een rustig plekje in het zonnetje
♡ ik dankzij mijn Pilates-training steeds meer mag leren om sterk te zijn door zachter te worden
♡ en ook zelf uitgedaagd blijf worden om uit mijn comfortzone te stappen
♡ ik nooit genoeg krijg van nieuwe trainingen, kennis en inzicht
♡ er ook niet zoiets bestaat als teveel boeken
♡ er dus ook overal in huis boeken liggen die ik nog wil lezen
♡ ik zwangerschap en bevalling fantastisch vind en je me daar ’s nachts wakker voor mag maken…

Wil jij weten hoe je ik je kan helpen om een mooie bevalling te creëren? Schrijf je in voor een gratis sessie!

Ik ben aangesloten bij de Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula’s. Dit houdt in dat ik elk jaar minimaal 16 uur aan bij- en nascholing volg en gebruik maak van de meest recente wetenschappelijke inzichten op het gebied van zwangerschap en geboorte. Lees hier hoe de ondersteuning is ervaren.

Ik ben naast gecertificeerd doula, ook gecertificeerd als Birth Support Coach om je te begeleiden en te helpen groeien tijdens de transitie naar het moederschap. Zodat jij een mooie bevalling kunt creëren. En daarna en jouw visie op het ouderschap kunt gaan realiseren.

Wil jij een mooie en fijne bevalling? Ik help je graag op weg. Download het werkboek om vandaag nog de eerste stappen te zetten, zodat je een prachtige ervaring kunt creëren!

Ja, ik neem de regie over mijn bevalling!
Dit werkboek zal je helpen om je wensen en voorkeuren te definiëren én de actie te ondernemen die nodig is om een mooie bevalling te creëren.
Beautiful Beginnings
Marketing door