Door het coronavirus (COVID-19) worden de consulten, workshops, zwangerschapscursus en zelfs geboorte en postpartum doula-begeleiding online en/of op afstand gerealiseerd. Dat is best een uitdaging voor mij als professional, maar wat betekent dit nu voor jou? In deze blog laat ik je zien hoe begeleiding tijdens zwangerschap, bevalling en de periode daarna eruit kan zien.

 

Hoe ziet ondersteuning en support tijdens een bevalling op afstand eruit?

Voorafgaand aan de bevalling hebben we over het algemeen een aantal gesprekken om jullie wensen en voorkeuren te bespreken en hoe dit tijdens de bevalling te creëren. Dit doen we, voor zover deze nog niet hebben plaatsgevonden, via een live video-verbinding. Daardoor hebben we elkaar leren kennen, weet ik waar je bang voor bent en kan ik je emotioneel steunen tijdens de bevalling. De fysieke ondersteuningstechnieken, die ik wellicht zou toepassen, leer ik jou en je partner vooraf in een extra sessie – dan heb je tijdens de bevalling misschien alleen een reminder nodig. Want mijn belangrijkste taak tijdens je bevalling is om je te helpen ontspannen en indien nodig suggesties te doen voor het opvangen van de weeën. Dat kan ik ook via telefoon, FaceTime of WhatsApp! Ik vertrouw op jouw lichaam en jouw wijsheid, of ik nu in dezelfde ruimte ben of niet. Ik kan je

  • helpen om een comfortabele positie te vinden
  • herinneren om te rusten en te eten & drinken
  • begeleiden bij het  gebruiken van ontspannings- en copingsvaardigheden
  • helpen bij het beantwoorden van vragen
  • helpen bij het formuleren van vragen voor zorgverleners
  • je partner begeleiden om hands-on technieken toe te passen

De instructies voor de support-technieken ontvang je nu ook via werkboeken en handouts in PDF of via vooraf opgenomen filmpjes. (Nu bekend is dat het virus zich ook via papier kan verspreiden, wil ik alle risico’s uitsluiten. Dat betekent helaas wel dat er tijdelijk geen fysieke welkomstpakketten en 37-weken-boxen meer gemaakt worden.)

Hoe ziet dat er tijdens de bevalling concreet uit?

Ik ben 24/7 beschikbaar voor vragen en support. Onder normale omstandigheden hebben we in eerste instantie ook contact via telefoon en WhatsApp tijdens het begin van de bevalling. Elke keer als er iets verandert (fysiek of emotioneel) of als een besluit genomen moet worden waar je even je gedachten over wilt laten gaan, hebben we contact op de manier die op dat moment het fijnst is voor je. Ik kijk zeker niet de hele bevalling mee! Dat druist in tegen alles wat ik je leer over je ‘onbespied wanen’ om je lijf zijn werk te laten doen. Wel kan het soms fijn zijn, om me in de ogen te kunnen kijken en niet alleen mijn stem te horen. Of dat ik een wee mee kijk om te zien en horen hoe je op dat moment het beste ondersteund kunt worden. Ik ben en blijf continue virtueel beschikbaar voor je tijdens de bevalling, zoals ik dat anders ook zou zijn – ongeacht het tijdstip.

NB Op dit moment is last-minute (zelfs tijdens de bevalling als je het even niet meer ziet zitten door alles wat er door het coronavirus op je af komt) ondersteuning beschikbaar. Bel me en ik help je verder. 

 

En hoe is dat voor postpartum doula-begeleiding?

In plaats van dat ik fysiek langskom, hebben we contact via een live video-verbinding, telefoon, mail en WhatsApp. Emotionele ondersteuning en suggesties kunnen via deze weg. Alleen praktische ondersteuning is momenteel niet mogelijk. Wel kunnen bijvoorbeeld boodschappen gedaan en voor de deur gezet.

Hoe ziet dat er dan concreet uit?

Elke ochtend en avond hebben we via een live video-verbinding contact. In de ochtend bespreken we hoe de nacht is gegaan en welke vragen jullie hebben. In de avond bespreken we hoe de dag is verlopen en waar je tegen aan loopt. Verder geef ik tips & suggesties en bied een luisterend oor in deze hectische tijd met een nieuwe baby. Uiteraard is er tussendoor ook ruimte om vragen te stellen of gewoon even je hart te luchten wanneer je daar behoefte aan hebt.

 

Hoe zien consulten, workshops en de cursus er nu uit?

We spreken elkaar live via een video-verbinding. Consulten verlopen daarom min of meer hetzelfde als normaal, wanneer ik me in dezelfde ruimte bevindt. Het grootste verschil is dat ik nu ik je partner direct instructies geef over het uitvoeren van de technieken in plaats van ze eerst zelf toe te passen.  Daarnaast krijg je werkboeken & handouts die je normaal gesproken op papier ontvangt, nu als PDF. (Nu bekend is dat het virus zich ook via papier kan verspreiden, wil ik alle risico’s uitsluiten. Dat betekent helaas wel dat er tijdelijk geen fysieke welkomstpakketten en goodiebags meer gemaakt worden.)

Daarnaast krijg je mogelijk voor de workshop of cursus een deel van de informatie in een vooraf opgenomen filmpje – de vragen en opmerkingen die je hebt bespreken we live en dan kan ik ook dingen gericht uitleggen voor jullie specifieke situatie. Zo benutten we onze tijd samen optimaal. Ook krijg je tussendoor ‘huiswerk-opdrachten’ met oefeningen die we normaal gesproken in de les herhalen.

 

Welke extra dienstverlening is er beschikbaar?

Wil je me leren kennen, meer informatie over zwangerschap, bevalling en de periode erna in relatie tot het coronavirus of gewoon even je hart luchten?

Elke maandag, woensdag en vrijdag is er tussen 20.00-21.00u via Zoom een online vragenuurtje waar je ‘binnen kunt lopen’ met je vragen en zorgen. Neem even contact op voor het wachtwoord van de meeting: zo houden we het zo veilig mogelijk voor iedereen. Liever een privé-afspraak? Dat kan ook! Vul daarvoor het formulier op de speciale corona-pagina in.