Er is niets zo belangrijk als je veilig, gesteund, gezien en gehoord voelen tijdens je bevalling. Een doula kan hierin een belangrijke bijdrage leveren tijdens je zwangerschap, je bevalling en in de periode daarna. Maar ook voor doula’s geldt dat ze verschillende visies hebben op het proces. De kijk van je doula op geboorte kan een grote impact hebben op je bevalling en de periode daarna. Het is dus belangrijk om iemand te kiezen die je kan en wil ondersteunen bij het realiseren van de bevalling die jij voor ogen hebt – en die kan meeveren als het onverhoopt anders loopt.

 

Vandaag in deze serie: de doula.

 

Iemand die er helemaal is om jou te ondersteunen tijdens de bevalling: het idee staat je meestal meteen aan, of juist niet. En als ik eerlijk ben: ik ben zelf ook twee keer bevallen zonder doula – en ik wist ook destijds echt wel dat ze bestonden. Maar het idee dat er nóg een vreemde me zou zien tijdens mijn bevalling en daar een mening over zou hebben? Nou nee, dankjewel! Maar juist mijn bevallingen hebben ertoe geleid dat ik doula ben geworden. Tijdens de opleiding heb ik wel 100x gedacht “o, als ik dát had geweten… dan was mijn bevalling heel anders verlopen!” Nu is dat misschien niet helemaal waar, want ik denk niet dat ik toen al in staat was het soort ondersteuning te ontvangen die een een doula biedt. Maar met de kennis van nu zou die ondersteuning (informatie en fysieke & emotionele support) wel echt heel fijn zijn geweest.

Er zijn in Nederland een paar honderd doula’s actief. Je kunt ze vinden via de site doula.nl of op de website van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula’s (NBvD). NBvD-doula’s moeten aan een aantal kwaliteitseisen voldoen en volgen de gedragscode van de vereniging. Ook heeft de NBvD een formele klachtenregeling. Je kunt op beide sites op postcode te zoeken. De meeste doula’s werken met een maximale reisafstand van een uur, zodat ze op tijd bij je kunnen zijn voor de bevalling, en er is er eigenlijk altijd wel een in de buurt.

Woon je in Noord-Brabant dan kun je ook altijd contact met mij opnemen voor een kennismaking. Als je met een doula wilt gaan werken zijn er twee dingen belangrijk: de persoonlijke klik (voel ik me prettig en veilig) en de ondersteuning die je zoekt (ondersteunt de doula jouw visie op de bevalling).

Hieronder vind je daarom een aantal vragen die je een doula kunt stellen. 

Download hier het overzicht van de vragen!

Benieuwd hoe ik je kan ondersteunen voor, tijdens en na de bevalling? Lees dan hier verder over de doula-begeleiding. Er zijn verschillende varianten mogelijk, waarbij jij en jouw partner centraal staan, zodat er alle tijd en ruimte is voor jouw situatie en de vragen, zorgen en wensen die daarbij spelen. De begeleiding voor en na de bevalling kan zowel online als offline. De online variant volg je via een live video-verbinding als je liever niet reist of de afstand te groot is. De offline-variant vindt plaats bij Beautiful Beginnings, Horzakstraat 12a in Oss.

Ben je meer in het algemeen benieuwd naar wat een doula doet? Lees dan hier verder.