Twee streepjes op de test! Of een kruisje of tegenwoordig zelfs gewoon de tekst “zwanger”. Wat ging er door je heen? Misschien blijdschap en opluchting, zeker als je graag zwanger wilde worden. Of zorg en verdriet, omdat er mindere fijne ervaringen of verlies is geweest. Of gewoon bezorgdheid, omdat het niet gepland was. Misschien ook wel angst voor hoe het nu moet, die zwangerschap, bevalling, borstvoeding of moederschap. 

Zwangerschap kan een mooie, levensveranderende ervaring zijn. Het biedt de mogelijkheid voor diepgaande persoonlijke groei. De bevalling kan een intense ervaring zijn, het is een normaal, natuurlijk en gezond proces wanneer we de transitie maken naar het moederschap. Dit is echter niet noodzakelijkerwijs hoe we geboorte zien – hetzij als een zwangere vrouw of als zorgvelener. 

Cultuur, onderwijs, eerdere ervaringen en verhalen beïnvloeden onze opvattingen over bevalling en geboorte, van prachtig &  heilig tot pijnlijk & gevaarlijk. Die overtuigingen bepalen de manier waarop we over bevalling en geboorte praten, op hoe ons voorbereiden en de mate waarin we ingrijpen tijdens de bevalling. In wezen is het misschien belangrijker wat een zorgverlener over de bevalling en geboorte dénkt en gelooft, dan wat hij weet of wat het bewijs zegt.

Er zijn zó veel zorgverleners die je kunt tegenkomen: je verloskundige, je gynaecoloog, de verpleegkundige op de verloskamer,  je kraamverzorgende… maar ook doula’s, zwangerschapsdocenten, pre- en postnatale yogadocenten, chiropractors, accupuncturisten, fysiotherapeuten enzovoort. Hun kijk op geboorte kan een grote impact hebben op je bevalling en de periode daarna. Een keuze maken over wie je ondersteunt is soms ingewikkeld. Er komt veel op je af en vaak heb je al een zorgverlener gekozen voor je een beeld hebt gevormd van wat voor jou een mooie en positieve bevalling is. Of je nu al wel of niet een keuze hebt gemaakt, het is altijd zinvol om met je verloskundige of gynaecoloog in gesprek te gaan over wat voor jou belangrijk is – het liefst zo vroeg mogelijk, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en misschien nog andere keuzes wilt maken.   

De komende weken volgt er een serie blogs over het kiezen van een verloskundigegynaecoloog, kraamzorg, zwangerschapscursus of doula en de vragen die je hen kunt stellen om meer te weten te komen over hun kijk op zwangerschap, bevalling en de periode daarna.