Er zijn zó veel zorgverleners die je kunt tegenkomen en daar moet je dan ook een een keuze in maken! Een van die zorgverleners is de kraamzorg. Naast je verloskundige, je gynaecoloog, de verpleegkundige op de verloskamer enz. speelt de kraamzorg een belangrijke rol na de bevalling. Hun kijk op geboorte kan een grote impact hebben op je bevalling en de periode daarna. Het wordt aangeraden om je al rond de 12 weken zwangerschap aan te melden, dus soms is dat best lastig als je nog geen idee hebt van jouw visie op je kraambed.

Vandaag in deze serie: de kraamzorg.

Na je bevalling heb je tijd en rust nodig om te herstellen van de zwangerschap en bevalling. Ook moeten jullie aan je baby en de nieuwe situatie wennen: je kindje komt niet met een kant-en-klare gebruiksaanwijzing en opeens de verantwoordelijkheid dragen voor een baby die volledig van jou afhankelijk is, is best spannend. Daarom is het fijn dat er iemand is die je hierbij kan ondersteunen, bijvoorbeeld de kraamzorg.

Heel eerlijk: ik was best naïf toen ik aan het moederschap begon. Ik ben mijn carrière begonnen als zorginkoper bij een zorgverzekeraar. Dus toen ik zwanger was keek ik wie de voorkeursaanbieder van mijn zorgverzekeraar was, checkte nog even met de verloskundige of die ervaring hadden met de betreffende organisatie en schreef me in. Achteraf en met de kennis van nu had ik misschien beter stil kunnen staan bij wat ik nu van de kraamperiode en -zorg verwachtte en wat belangrijk voor me was.

Hieronder vind je daarom een aantal vragen die je jezelf en aan de kraamzorg kunt stellen.

Download hier het overzicht van de vragen!

Een alternatief of aanvulling op de kraamzorg is een postpartum doula. De meeste postpartum doula’s hebben een specifieke opleiding gevolgd voor de zorg in de eerste zes weken na de bevalling. Sommigen hebben ook de opleiding tot kraamverzorgende gevolgd. Hoe fijn is het om langer ondersteuning te krijgen bij je herstel door bijvoorbeeld massages en lekkere, gezonde en voedzame snacks. Ook biedt een postpartum doula ondersteuning bij borstvoeding en in praktische zin (maaltijdbereiding, boodschappen, oudere kinderen brengen/halen of gewoon op je baby passen terwijl je een douche neemt of rust), zodat je deze bijzondere periode op een fijne manier kunt beleven. Zo heb je gedurende die eerste 40 dagen of langer echt tijd voor je herstel en het opbouwen van een band met je baby.

Daarnaast is het in veel culturen gebruikelijk om de eerste 40 dagen hulp en ondersteuning te ontvangen van de vrouwen in de gemeenschap. Zij kunnen veel van de kennis doorgeven, die ze zelf hebben meegekregen vanuit hun omgeving, eigen ervaringen en eerdere generaties. Bovendien kennen ze jou en je gezin goed, waardoor ze vaak vlug opmerken dat er iets met je aan de hand is – ze zijn over het algemeen alleen niet geschoold om medische controles uit te voeren. Maar je kunt er dus ook voor kiezen om je moeder, ouders, zus, goede vriendin of tante te vragen om je te verzorgen na de geboorte.

Je geboorteteam bestaat uit meer mensen dan alleen een kraamzorg. Ook een verloskundige, gynaecoloog, zwangerschapsdocent en doula kunnen daar deel van uitmaken. In de volgende blog lees je meer over het kiezen van een zwangerschapscursus.