Er zijn zó veel zorgverleners die je kunt tegenkomen: je verloskundige, je gynaecoloog, de verpleegkundige op de verloskamer,  je kraamverzorgende… maar ook doula’s, zwangerschapsdocenten, pre- en postnatale yogadocenten, chiropractors, accupuncturisten, fysiotherapeuten enzovoort. Hun kijk op geboorte kan een grote impact hebben op je bevalling en de periode daarna. Daarom is het belangrijk om na te denken over de zwangerschapscursus die je kiest en hoe deze aansluit op jouw visie voor je bevalling.

Vandaag in deze serie: de zwangerschapscursus.

Een goede voorbereiding op je bevalling geeft je de meeste kans op een fijne en mooie ervaring. Toch blijkt dat het volgen van een cursus geen vanzelfsprekendheid meer is. Dat is jammer! Uiteindelijk is een bevalling onvoorspelbaar en daarom denken veel zwangeren ‘ik laat het maar gebeuren en zie wel hoe het gaat’. Maar je kunt je ondanks die onvoorspelbaarheid goed voorbereiden: op de door jou gewenste ervaring én juist ook op de onverwachte dingen die op je pad kunnen komen. Zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Want al is een bevalling onvoorspelbaar, de opties zijn beperkt genoeg om vooraf keuzes te kunnen maken over wat voor jou belangrijk is – ongeacht hoe en waar je bevalt.

Heel eerlijk: ik was best naïf toen ik aan het moederschap begon. Ik was niet bewust op zoek naar een cursus die de bevalling zoals ik die graag wilde creëren ondersteunde. In plaats daarvan ging ik braaf naar de cursus van de regionale kraamzorgorganisatie – alleen voor zwangeren met één partneravond. Dat matchte niet helemaal…

Later hoorde ik van de verloskundige over een cursus voor stellen waar ze veel ervaring mee hadden en schreef me in, omdat ik de behoefte voelde om me samen met mijn partner de bevalling voor te bereiden en op zoek was naar iets wat meer paste bij wat ik voor ogen had. Die cursus heb ik uiteindelijk niet gehaald door een spoedopname bij 32 weken. Voor mij was de begeleiding door mijn Pilates-docent (en ook haptonoom) achteraf de beste voorbereiding en sloot dit veel beter aan bij wat ik verwachtte en wat belangrijk voor me was.

Hieronder vind je daarom een aantal vragen die je je helpen om te bepalen welke zwangerschapscursus bij je past.

Download hier het overzicht van de vragen!

Benieuwd hoe ik je kan ondersteunen tijdens de voorbereiding op de bevalling? Lees dan hier verder over de zwangerschapscursus My Beautiful Birth. Het is een privé-cursus voor jou en jouw partner, zodat er alle tijd en ruimte is voor jouw situatie en de vragen, zorgen en wensen die daarbij spelen. My Beautiful Birth kan zowel online als offline. De online variant volg je via een live video-verbinding als je liever niet reist of de afstand te groot is. De offline-variant vindt plaats bij Beautiful Beginnings, Horzakstraat 12a in Oss.

Je geboorteteam bestaat uit meer mensen dan alleen een zwangerschapsdocent. Ook een verloskundige, gynaecoloog, kraamzorg en doula kunnen daar deel van uitmaken. In de volgende blog lees je meer over het kiezen van een doula.