Er zijn zó veel zorgverleners die je kunt tegenkomen: je verloskundige, je gynaecoloog, de verpleegkundige op de verloskamer,  je kraamverzorgende, kraamverzorgende … maar ook doula’s, zwangerschapsdocenten, pre- en postnatale yogadocenten, chiropractors, accupuncturisten, fysiotherapeuten enzovoort. Hun kijk op geboorte kan een grote impact hebben op je bevalling en de periode daarna. Verstandig kiezen wie je ondersteund is geen sinecure.

Vandaag in deze serie: de gynaecoloog

Soms heb je gewoon geen keuze: bijvoorbeeld als je tijdens de bevalling wordt overgedragen. Dan moet je het doen met wie er dienst heeft.  Als je geluk hebt, zijn er meerdere gynaecologen aanwezig en kun je om iemand anders vragen als het niet klikt. Ook als je wordt doorverwezen, wordt je vaak gewoon ingepland. Of zie je telkens een andere gynaecoloog op de poli – al draagt er vaak wel een specifieke arts de eindverantwoordelijkheid (jouw behandelaar). Toch loont het om jullie wensen en voorkeuren te bespreken en vragen te stellen.

Toen ik met 32 weken acuut opgenomen werd met een hoge bloeddruk, werd de dienstdoende gynaecoloog ‘automatisch’ mijn behandelaar. Maar we hadden niet echt een klik, zeg maar. Ik was dan ook blij toen hij met vakantie ging en ik een vervanger kreeg, die zoveel rust uitstraalde dat ik mezelf ook voelde landen.  Iemand die de tijd nam en míj de tijd gaf om informatie te processen en vragen te stellen.

Tot op de dag van vandaag prijs ik mezelf gelukkig dat onze oudste nog net op de valreep in zijn dienst werd geboren… Maar wat was het stressvol om telkens te moeten ‘onderhandelen’ over keuzes in mijn behandeling. Achteraf had ik natuurlijk kunnen vragen of ik een andere behandelaar kon krijgen. Daar heb ik helemaal niet aan gedacht – het was meer een kwestie van proberen mijn hoofd boven water houden. Het zorgde er wel voor dat ik bij de tweede beter voorbereid was. Maar hoe fijn was het als ik bij de eerste ook al had geweten hoe mijn zorgverleners over bepaalde zaken dachten!

Hieronder vind je daarom een aantal vragen die je een gynaecoloog kunt stellen.

Download hier het overzicht van de vragen!

Je geboorteteam bestaat uit meer mensen dan alleen een gynaecoloog. Ook een verloskundige, kraamzorg, zwangerschapsdocent en doula kunnen daar deel van uitmaken. In de volgende blog lees je meer over het kiezen van een kraamzorg.