Er is niets zo belangrijk als je veilig, gesteund, gezien en gehoord voelen na bevalling. Een postpartum-doula kan hierin een belangrijke bijdrage leveren tijdens de kraamperiode* en daarna. In de blog-serie ‘De postpartum-doula’ beantwoord ik een aantal vragen over de postpartum-doula: Wat is een postpartum-doula en waarom zou je een postpartum-doula willen in de kraamtijd en daarna? Wat doet een postpartum-doula? Wat is het verschil tussen kraamzorg en een postpartum-doula? Neemt een postpartum-doula niet de rol van mijn partner, familie en of kraamzorg in?

 

Vandaag in deze serie: neemt een postpartum-doula niet de rol van mijn partner, familie en vrienden in?

 

We vinden het tegenwoordig heel normaal dat partners bij de bevalling en geboorte van hun kind zijn. En het ís ook bijzonder waardevol. Niet alleen voor jou, maar juist ook voor je partner en baby. Het komt ook steeds meer voor dat grootmoeders, zussen en/of vriendinnen bij de bevalling aanwezig zijn en een (grote) rol spelen in de periode na de bevalling. En die support vanuit je omgeving is onbetaalbaar. Een van de vragen die ik dan ook veel hoor is “Neem je als doula dan niet de rol van de partner, familie en vrienden in?” En dat is absoluut niet zo!

 

De rol van je partner, familie en vrienden

In Nederland krijgen steeds meer partners gelukkig steeds meer tijd en ruimte om na de geboorte bij hun gezin te zijn. Maar ook voor hen is het belangrijk om tijd met elkaar door te brengen en hebben ook zij gebroken nachten. Hulp vanuit de omgeving met bijvoorbeeld een meal train, de boodschappen en/of het huishouden is geen luxe, maar nodig. Inmiddels is er een groeiend bewustzijn dat deze ondersteuning hard nodig is en zijn er veel meer grootouders, familie, vrienden en buren die steun aanbieden.

Toch kan ook de ondersteuning van een postpartum doula heel fijn in die eerste weken en maanden na de bevalling. Bijvoorbeeld omdat er minder ondersteuning vanuit de omgeving mogelijk is dan waar behoefte aan is. Maar juist ook in de ondersteuning van jouw herstel met massagetechieken en kruidengeneeskunde.

 

De rol van de postpartum-doula

Naast jouw herstel, is de postpartum-doula er juist ook voor je partner – zeker als die het even niet meer weet. Je baby komt niet met een gebruiksaanwijzing. Die eerste weken moeten jullie elkaar leren kennen, terwijl jij tegelijkertijd nog moet herstellen van de zwangerschap en bevalling en hormonen door je lijf razen. Alles is even nieuw en onzeker. Een postpartum-doula ondersteunt jullie allebei op je eigen pad naar het ouderschap!

Van partners hoor ik juist vaak terug dat mijn rustige aanwezigheid hen in staat stelde ook de nodige rust te nemen, zonder de hele tijd alle praktische taken op te pakken en daardoor ook meer tijd konden doorbrengen met hun partner en kind zonder zich zorgen te maken. En in beperktere mate geldt dit ook voor grootouders, familie en vrienden. Juist daarom is de aanwezigheid van een postpartum-doula niet alleen waardevol voor jou, maar ook voor je partner en andere betrokkenen.

 

Wil je weten hoe ik jou en je partner kan ondersteunen? Neem contact op!

 

* Ik gebruik voor de leesbaarheid het woord kraamtijd voor de eerste acht dagen waarin in Nederland de kraamzorg aanwezig is en het woord kraamperiode voor de eerste zes weken na de bevalling – de 40-dagentijd die in veel culturen gebruikelijk is.

Als je met een doula wilt gaan werken zijn er naar mijn mening twee dingen belangrijk: de persoonlijke klik (voel ik me prettig en veilig) en de ondersteuning die je zoekt (ondersteunt de doula jouw visie). In een eerdere blog vind je daarom een aantal vragen die je een doula kunt stellen.