Er is niets zo belangrijk als je veilig, gesteund, gezien en gehoord voelen tijdens je bevalling en kraamperiode. Een natuurlijke kraamzorg kan hierin een belangrijke bijdrage leveren. In de blog-serie ‘Natuurlijke kraamzorg’ beantwoord ik een aantal vragen over: Wat is natuurlijke kraamzorg en waarom zou je dat willen? Wat doet een natuurlijke kraamzorg? Wat is het verschil tussen reguliere en natuurlijke kraamzorg? 

 

Vandaag in deze serie: wat doet een natuurlijke kraamzorg?

Een natuurlijke kraamzorg heeft dezelfde taken als een reguliere kraamzorg, namelijk:

  • Assistentie bij de bevalling
  • Verzorging en controle van moeder en kind
  • Advies, informatie een voorlichting over babyverzorging
  • Ondersteuning bij borstvoeding
  • Vroegtijdig signaleren van (mogelijke) knelpunten in de gezondheid van moeder en kind
  • Ondersteuning van partner en gezin
  • Basis huishoudelijke taken (die samenhangen met de verzorging van moeder en kind)

Een natuurlijke kraamzorg is er voor je wanneer je dat nodig hebt en vertrouwt op jouw eigen wijsheid over het proces dat je samen met je partner en kindje doormaakt. Maar wat betekent dat nu?

Tijdens de zwangerschap bespreek je wensen, verwachtingen en zorgen met je kraamzorg bepalen jullie hoe ze je het beste kan ondersteunen tijdens de kraamtijd. Daarnaast krijg je informatie over kraamtijd en de maanden daarna en handige tips & tools die je kraamtijd prettiger kunnen maken,  waaronder fijne producten om in huis te hebben voor jezelf en je baby.

 

Tijdens de bevalling

De kraamzorg is bij een bevalling als partusassistent, dat wil zeggen als assistent van de verloskundige. Maar vaak is er tijd en ruimte voor die kleine dingen die een bevalling en de eerste uren daarna fijner te maken en juist dan ook al met warmte, ritme en rust te ondersteunen. De eerste ervaringen van je baby in de buitenwereld zijn belangrijk en een zachte landing geeft je baby een prachtige start in het leven. Die sfeer van vertrouwen, rust en liefdevolle toewijding combineert een natuurlijke kraamzorg met professionele en doelgerichte handelingen als dat nodig is.

 

Na de bevalling

Eigenlijk doet de natuurlijke kraamzorg wat jij nodig hebt om deze bijzondere periode op een fijne manier kunt beleven, met aandacht voor de connectie tussen lichaam, ziel en geest vanuit het besef dat je kindje wordt gevormd in de baarmoeder en zich heeft voorbereid op het leven buiten de buik. De geboorte is een intense gebeurtenis voor ouder én kind. Daarom staat in deze fase warmte en geborgenheid centraal.

Buiten de ‘normale’ dingen, zal de natuurlijke kraamzorg natuurlijke remedies inzetten als dat nodig is en de voorkeur geven aan biologische producten. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van wol. Warmtezorg vormt niet alleen de basis bij het verschonen en baden van je baby, maar ook in de zorg voor jou. Er is tijd en ruimte voor het inzetten van massage en verwarmende en ondersteunde voedingsmiddelen. Dit bevordert jouw herstel, borstvoeding en de groei van je baby.

 

Natuurlijke kraamzorg wordt steeds bekender en is geschikt voor iedereen.  Of je nu een antroposofische  achtergrond hebt, of bewust met je gezondheid omgaat en veel voor natuurlijke producten gaat.  Ook als je de meerwaarde van een rustige en natuurlijke start voor jezelf en je baby inziet, is natuurlijke kraamzorg een goede keuze.

Benieuwd wat nu eigenlijk het verschil is tussen reguliere en natuurlijke kraamzorg ? Lees dan de volgende blog over het verschil tussen reguliere en natuurlijke kraamzorg?

 

Als je met een (natuurlijke en/of ZZP) kraamzorg wilt gaan werken zijn er twee dingen belangrijk: de persoonlijke klik (voel ik me prettig en veilig) en de ondersteuning die je zoekt (ondersteunt de kraamzorg jouw visie op bevalling en kraamtijd). In een eerdere blog vind je daarom een aantal vragen die je een kraamzorg kunt stellen.