Er is niets zo belangrijk als je veilig, gesteund, gezien en gehoord voelen tijdens je bevalling en kraamperiode. Een natuurlijke kraamzorg kan hierin een belangrijke bijdrage leveren. In de blog-serie ‘Natuurlijke kraamzorg’ beantwoord ik een aantal vragen over: Wat is natuurlijke kraamzorg en waarom zou je dat willen? Wat doet een natuurlijke kraamzorg? Wat is het verschil tussen reguliere en natuurlijke kraamzorg? 

 

Vandaag in deze serie: wat is het verschil tussen reguliere en natuurlijke kraamzorg?

 

In de basis is de ondersteuning door reguliere en natuurlijke kraamzorg hetzelfde en gaat het om de verzorging en controle van moeder en kind, ondersteuning bij borstvoeding en advies, informatie een voorlichting over babyverzorging. Iedereen is verzekerd voor kraamzorg, of dit nu reguliere of natuurlijke kraamzorg is. Natuurlijke kraamzorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Maar er geldt wél een wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg. In 2022 is dat € 4,70 per uur.  Sommige verzekeraars vergoeden, als je aanvullend verzekerd bent, een deel of zelfs de gehele eigen bijdrage. Neem daarover contact op met je verzekeraar!

 

Verschil in benadering

Reguliere kraamzorg heeft de focus vooral op de medisch-technische kant van de kraamtijd en de daarmee gepaard gaande richtlijnen en protocollen.

Bij natuurlijk kraamzorg staat de bewuste keus van de ouder centraal staat en niet het protocol, vanuit een visie op de samenhang tussen lichaam, ziel en geest – van jou, je baby en je partner als een geheel. Het gaat om vertrouwen op de natuurlijke wijsheid, kennis van het eigen lichaam en intuïtie. Tijdens de kraamtijd is warmte, ritme en rust dan ook heel belangrijk. Warmte is belangrijk voor kraamvrouwen, baby’s en jonge kinderen, omdat het herstel en groei bevordert, slaap verbetert en krampjes vermindert. 

In de kraamtijd is er daarom veel aandacht voor het voeden en verzorgen van je baby zonder warmteverlies en huilen. Omdat het aankleedkussen, bedje, kleding en luiers worden voorverwarmd, is de verzorging een fijn moment en wordt afkoeling voorkomen – op temperatuur blijven is, zeker de eerste dagen, moeilijk voor je baby en kost veel energie. Daarom werkt afkoelen gewichtsverlies en vertraging  van de groei in de hand. Warmte en dagelijks huid-op-huid contact ondersteunt de borstvoeding en hechting met je baby.

 

Persoonlijke band

Met een natuurlijke kraamzorg bouw je vaak een persoonlijke band op: gestreefd wordt om per gezin vanaf de intake tot en met de laatste dag van de kraamtijd één persoon in te zetten. Daardoor weet je wie er tijdens en na je bevalling aan je bed staat en er rekening wordt gehouden met jullie persoonlijke opvattingen en wensen, omdat juist die eerste periode zo belangrijk is.

 

Benieuwd wat ik voor je kan betekenen als natuurlijke kraamzorg? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking!

 

Als je met een (natuurlijke en/of ZZP) kraamzorg wilt gaan werken zijn er twee dingen belangrijk: de persoonlijke klik (voel ik me prettig en veilig) en de ondersteuning die je zoekt (ondersteunt de kraamzorg jouw visie op bevalling en kraamtijd). In een eerdere blog vind je daarom een aantal vragen die je een kraamzorg kunt stellen.