Bevallen… een toch wel beladen woord. Wat roept het bij jou op? Beelden zoals we die in de media en op tv zien vol drama, crisis en pijn? Of juist een sereen beeld vol emotie, vrede en schoonheid? De ervaringen van zwangeren en barenden lopen uiteen. Maar het liefst willen we natuurlijk een mooie en fijne ervaring. En dus zijn er on- en offline meer dan voldoende checklists en lijstjes te vinden wat je allemaal nodig hebt – en een heel aantal van die dingen kunnen je zeker helpen! Maar in deze blogserie ‘het ABC voor je bevalling’ deel ik graag al die tips en tools die je zo toe kunt passen – waar je niets voor nodig hebt en dus ook niet kunt vergeten mee te brengen. Dingen die je eigenlijk altijd al bij je hebt of in vrijwel elke omgeving te vinden zijn – als je tenminste niet op een prachtige plek in de buitenlucht bevalt.

 

Vandaag in deze serie: een introductie

 

Wanneer het gaat over de sensaties van de bevalling dan hebben we daar eigenlijk geen woorden voor. De sensaties kunnen intens zijn en de manier waarop we dat doorgaans beschrijven is door het woord ‘pijn’ te gebruiken – en daardoor is veel van de voorbereiding op de bevalling gericht op het vermijden daarvan. Daardoor  verschuift de focus voor de bevalling naar ‘wat niet’ in plaats van ‘wat wel’. Daardoor ben je bezig met het voorkomen van alles wat je niet wilt in plaats van (de omstandigheden) te creëren wat je wél wilt: een mooie en fijne bevalling.

Wanneer je de focus voor je bevalling legt bij het vermijden van pijn, doe je jezelf tekort: je lichaam wil zich goed en levendig voelen. De taal die je lichaam gebruikt om te delen wat het nodig heeft, is sensatie. Als je de sensaties waarneemt, doorvoelt wat je lichaam nodig heeft of fijn vindt en in beweging komt om hier gehoor aan te geven, dan kan een bevalling een hele bijzondere en fijne ervaring zijn – ongeacht hoe deze verloopt.

 

Lichaamsbewustzijn in de zwangerschap

Vaak behandelen we ons lichaam als een voertuig om ons hoofd van de ene plaats naar de andere te bewegen. Als een middel om ideeën uit te voeren die in ons hoofd zijn ontstaan. We worden in ons leven getraind in deze manier van ‘zijn’. Maar we hebben het tegenovergestelde nodig:  je lichaam kan je door de bevalling leiden, niet je hoofd – sterker nog: je denkende brein zit alleen maar in de weg. Baren doe je met je lijf. 

Luisteren naar je lijf en passend reageren vraagt een afstemming op je lichaam die in onze maatschappij niet per se vanzelfsprekend of makkelijk is. Sta daarom tijdens je zwangerschap al regelmatig stil bij wat je plezier en vreugde brengt, waar je blij van wordt, wat maakt dat je je sterk, mooi, geliefd, sexy, sensueel voelt. Onderzoek wat voor je werkt (en wat niet) en begin bewust te oefenen met dingen die je wat wilt ervaren bevestigen en ondersteunen. Neem deze kennis & ervaring mee als je gaat bevallen. 

 

Oefening

Neem waar wat je doet wanneer je ‘onprettige’ sensaties waarneemt: loop je ervoor weg, verstop je het, word je boos, of sta je open voor wat je het wil vertellen? En ‘prettige’ sensaties, wat doe je daarmee? Uiteindelijk is ‘prettig’ en ‘onprettig’ maar een interpretatie van je brein, en kan de interpretatie van dezelfde prikkel ook nog verschillen afhankelijk van de situatie, de omgeving en zelfs je bui. Hoe label jij de sensaties die je voelt? Kun je door je omgeving of mindset aan te passen de prikkel op een andere manier ervaren? Wat doet dat met je? Speel hier de komende week eens mee. Vraag je telkens af: wat wil deze sensatie en de interpretatie daarvan me zeggen? Hoe kan ik er nu voor zorgen dat mijn lichaam zich fijner voelt?

Het mooie is namelijk dat je alle tips en tools ook al kunt toepassen tijdens je zwangerschap (en daarna). Zo kun je er alvast mee oefenen en ontdekken wat je helpt, om met onverwachte situaties om te gaan, om je fijner te voelen en om meer afgestemd te zijn op je lichaam. In dit ABC geef ik tips en tools om met (bevalling)sensaties om te gaan en oefeningen om er direct mee aan de slag te gaan.

 

Hoe kun je deze ervaringen gebruiken tijdens je bevalling?

Wanneer je je tijdens de zwangerschap de gewoonte hebt aangeleerd om naar de sensaties van je lichaam te luisteren, de signalen serieus te nemen en in de behoeften van je lijf te voorzien, wordt dit ook makkelijker tijdens de bevalling. Bevallen doet je lijf; het weet wat het moet doen en doet dit samen met je baby. De sensaties die je voelt, vertellen je wat je lichaam en/of baby nodig hebben. Beweging, eten & drinken, rust etc. Voel daarom je weg door je bevalling: wat heb ik nodig, wat voelt fijn? Dat maakt het niet alleen tot een fijnere ervaring voor jou en je baby, maar het zorgt ook voor dat de bevalling zich kan blijven ontvouwen in plaats van ‘blijven hangen’ op een punt. 

 

Wil jij aan de slag met de tips en tools? Lees dan het eerste blog in deze serie: de A van Ademhaling!