In deze blogserie ‘het ABC voor je bevalling’ deel ik graag al die tips en tools die je zo toe kunt passen. Dingen die je eigenlijk altijd al bij je hebt of in vrijwel elke omgeving te vinden zijn – of waar je niks voor nodig hebt om ze toe te passen. 

 

Vandaag in deze serie: de E van Eten & drinken

 

Heb jij al nagedacht over wat je wilt eten & drinken tijdens de bevalling? Nee? Je bent zeker niet alleen daarin. Het kan enorm helpen om daarover na te denken: een bevalling is een enorme inspanning, en dus heeft je lijf behoefte aan voedingstoffen. Het belangrijkste is (weer) je lichaam volgen. Heb je behoefte om te eten, doe dat dan. Heb je er geen behoefte aan, eet dan niet. En hoewel eten en drinken in vrijwel elke omgeving te vinden zijn, is je voorbereiden en wat dingen in je bevaltas stoppen wel aan te raden.

Zorg sowieso dat je ook voor je partner eten en drinken in huis hebt, of meeneemt. (Beval je in het ziekenhuis? Niet in elk ziekenhuis mag je partner mee eten en het is ook niet altijd mogelijk om iets te halen – zeker nu met COVID-maatregelen. Een blikje frisdrank en wat mueslirepen kunnen al het verschil maken. Water, koffie, thee en aanmaaklimonade is bijna overal wel beschikbaar.)

 

Eten

In het begin van de bevalling (de latente fase tot ongeveer 5-6cm ontsluiting) heb je over het algemeen nog meer zin in voedsel. Daarna (in de actieve fase en verder)  wordt dit minder, omdat je lichaam het dan minder goed kan verwerken. Maar algemeenheden zeggen niks over jou. Misschien staat eten je de hele bevalling tegen en misschien wil je continue eten om je energiehuishouding op peil te houden. De beste graadmeter is je gevoel volgen: heb ik zin in eten en zo ja, wat dan?

Vaak helpt het om vloeibaar en makkelijk verteerbaar voedsel te eten, zoals bijvoorbeeld soep. Een paar dadels of wat noten kunnen ook heel fijn zijn. In mijn ervaring is heel koud voedsel (bijvoorbeeld een smoothie met ijs of bevroren groente/fruit) minder goed te verdragen. Wel behoefte aan energie maar niet aan eten? Honingrietjes kunnen je een snelle oppepper geven (en passen makkelijk in je tas).

 

Drinken

Eten hoeft niet tijdens de bevalling, maar je lichaam heeft wel vocht nodig. Je hoeft geen volle glazen achterover te slaan, maar regelmatig een paar slokjes drinken is geen overbodige luxe. Meestal is water voldoende. Soms is een beetje aanmaaklimonade lekker – ook vanwege de extra suikers. Denk er wel aan om ook regelmatig je blaas te legen! Een volle blaas kan namelijk flink in de weg zitten. Je verloskundige kan je katheteriseren (kunstmatig de blaas legen) als dat nodig blijkt, maar dit wil je natuurlijk liever voorkomen.

Een slimme tip voor een natuurlijke opkikker is een dadel in stukjes snijden en toevoegen aan een bidon water: het geeft energie en bevat veel voedingsstoffen die je nodig hebt. Dit is ook heel handig in situaties waar je niet kunt of wilt eten, maar toch behoefte hebt aan energie. Zo kun je je reserves tijdens de bevalling blijven aanvullen.

 

Eten & drinken tijdens de bevalling

Tijdens de bevalling je gevoel volgen, is het belangrijkst. Misschien voel je je misselijk en/of moet je braken. Misschien ook niet. Het zijn in elk geval allemaal normale reacties van je lichaam. En het kan gedurende je bevalling steeds veranderen. Na twee happen van gedachten veranderen is niet raar. Misschien was dat kleine beetje al genoeg. Of misschien past een bepaald soort voeding niet. Je lijf weet wat het nodig heeft.

In de eerste fase van de bevalling kun je nog prima aangeven of je behoefte hebt aan eten & drinken, maar naarmate de bevalling vordert, ga je je steeds meer terugtrekken in je bubbel en je minder bewust zijn van je behoefte aan eten & drinken. Voor je partner is het dan goed om te weten je gewoon tussen weeën door regelmatig een glas (met een rietje) voor te houden. Op die manier hoef je er niet over na te denken en kun je drinken als je daar behoefte aan hebt.

 

Oefening

Sta de komende week eens stil bij jouw behoefte aan eten & drinken: wanneer voel je die? Wanneer juist niet? En waar heb je dan precies zin in? Soms is dat heel duidelijk, andere keren minder. Je ‘cravings’ zijn vaak een signaal van jouw lichaam dat je behoefte hebt aan een specifieke voedingsstof, maar soms heb je daar wel een ‘vertaling’ bij nodig. Om maar twee extreme voorbeelden te geven: zwangeren met de behoefte om aarde of krijt te eten hebben respectievelijk ijzer en calcium nodig. Kijk dus wat je ‘cravings’ willen zeggen en kom daar zoveel mogelijk aan tegemoet. Tijdens je zwangerschap, maar ook tijdens je bevalling.

Geef vaker aan toe aan de signalen van je lijf. Hoe voel je je daarna? Leer de sensaties van je lichaam kennen en geniet ervan om je lichaam te volgen!

 

Wil jij je toolkit verder aanvullen? Lees dan volgende week het nieuwe blog in deze serie: de F van Fysiologie.