In deze blogserie ‘het ABC voor je bevalling’ deel ik graag al die tips en tools die je zo toe kunt passen. Dingen die je eigenlijk altijd al bij je hebt of in vrijwel elke omgeving te vinden zijn – of waar je niks voor nodig hebt om ze toe te passen. 

 

Vandaag in deze serie: de D van Dansen

 

Bij dansen denk je misschien (terug) aan lessen en vaste patronen, maar dát bedoel ik niet. Waar het om gaat is je gevoel volgen. Luister naar je lijf en je baby en beweeg mee op het ritme van de bevalling. Hoe je wilt bewegen wordt namelijk ingegeven door óf en wáár je baby (meer) ruimte nodig heeft. Je baby beweegt zich tijdens de bevalling door het bekkengebied heen en draait zich om dit makkelijker te maken: dit noemen we de inwendige en uitwendige spildraai. (Je vind hier een filmpje waarin een verloskundige dit laat zien.) Door zelf te bewegen en daarin je lichaam te volgen, kun je dit makkelijker maken.

 

Dansen

Wist je dat buikdansen waarschijnlijk is ontstaan als baringsdans? Vrouwen leerden elkaar de bewegingen die hen en de baby hielpen tijdens de bevalling. Daarom is het ook niet gek dat de meeste bewegingen in het heup- en bekkengebied geconcentreerd zijn. Soms kom je filmpjes tegen van zwangeren die alleen, met geboortepartners of zelfs zorgverleners aan het dansen zijn. Maar dat hoeft helemaal niet: je kunt het zo uitgebreid of zo klein maken als je wilt. Met of zonder muziek, in een dansstijl of niet. (Je vind hier een mooie video van twee van mijn docenten met achtergrondinformatie én oefeningen.)

Het belangrijkste is je gevoel te volgen: welke bewegingen voelen fijn? Vaak zijn dat ritmische, zachte, vloeiende bewegingen, zoals bijvoorbeeld cirkelen of heen-en-weer zwaaien met je heupen. Wil je vooral je heupen en bekken bewegen of je hele lichaam? Wil je volledig vrij bewegen of zijn het eerder een (serie van) bewegingen die zich herhalen? Probeer het eens uit! Vaak voelt dit ook fijn tijdens de zwangerschap.

 

Bewegen

Dansen is niet de enige manier om in beweging te komen. Alle beweging helpt! Een stukje lopen, hurken met of zonder ondersteuning/rebozo, lunges met of zonder stoel, traplopen… zelfs een stoeprand kan een geweldige tool zijn. (Let wel op met asymmetrische beweging, zoals lunges en doe dit altijd met allebei je benen, desnoods na de geboorte van je baby als het opeens snel gaat. Het openen en ontspannen aan maar een kant van je bekken, kan tot scheefstand en klachten leiden.)

Weer is het belangrijkste om je gevoel te volgen: wat voelt fijn? Wanneer je barenden volledig vrij laat in hun keuze voor houding en beweging dan kiezen ze vaak instinctief de ‘juiste’ houding. Tussen aanhalingstekens, want er is geen één beste houding of beweging en wat het beste werkt verschilt per fase van de bevalling en soms zelfs per wee.

 

Houding

Houdingen zijn er in allerlei soorten en maten: staand, hurkend, zittend, op handen en knieën, hangend, zijligging, rugligging en iedere positie heeft verschillende varianten. Je vind hier een hand-out (PDF) met een aantal voorbeelden. Idealiter wissel je ongeveer eens per half uur van houding, dat is gemiddeld om de 5-6 weeën. Vaker kan natuurlijk altijd.

Al kan het soms best tegenstrijdig zijn wanneer je partner, doula of zorgverlener een verandering voorstelt en je denkt “Ja, maar dít werkt!”. Vaak merk je daarna toch dat de nieuwe houding nog fijner is – ook hier geldt controle loslaten soms… je weet hoe een bepaalde houding werkt en hebt geen idee hoe dat met de nieuwe gaat zijn, maar in het onbekende schuilen soms ook nieuwe mogelijkheden die je niet voor mogelijk had gehouden. En soms ook niet. Jij weet wat er in je lijf gebeurt. Alle anderen doen een “educated guess” op basis van wat je laat zien en hoe ze verwachten dat de baby ligt en zich beweegt. Volg je lijf. Wat heeft het nodig? Voel, laat je denken los.

 

Dansen, beweging en houding tijdens de bevalling

Dansen, bewegen en van houding veranderen maken het niet alleen voor de baby makkelijker: ook voor jezelf is de bevalling fijner. Het is onze natuurlijke neiging om met beweging te reageren op signalen van ons lijf. Zoals veranderen van houding als we niet lekker zitten of wrijven over een plek die gevoelig is. Er zijn een aantal theorieën over de manier waarop signalen verstuurd worden naar de hersenen én hoe je deze kunt gebruiken om je ervaring te veranderen.

Een van deze theorieën* is de Gate Control Theory. De theorie is gebaseerd op het principe dat de doorgifte van signalen bepaald wordt door hun prioriteit ten opzichte van andere signalen uit hetzelfde gebied. Beweging is een van de signalen die voorrang krijgen, waardoor je andere bevallingssensaties minder bewust waarneemt. Dit geldt voor alle vormen van beweging in een bepaald ritme, bijvoorbeeld rondjes maken op een bal, lunges, dansen, en het veranderen van houding.

 

Oefening

Sta de komende week eens stil bij jouw behoefte aan beweging: wanneer voel je die? Wanneer juist niet? Word je bewust van de momenten dat je wilt bewegen: waar heb je behoefte aan? Hoe wil je bewegen? Kijk ook de video en probeer de bewegingen uit: wat voelt fijn?

Geef vaker aan toe aan de signalen van je lijf. Sta even op, loop een rondje en stretch als je veel aan een bureau zit te werken. Zet een lekker nummer op en dans om stress te reguleren of gewoon uiting te geven aan je emoties. Er zijn tegenwoordig meer dan voldoende mogelijkheden om het juiste liedje te vinden. Leef je uit – alleen, met je partner of een vriend, met je kinderen, alles kan. Hoe voel je je daarna? Leer de sensaties van je lichaam kennen en geniet ervan om je lichaam te volgen!

 

Wil jij je toolkit verder aanvullen? Lees het volgende blog in deze serie: de E van Eten & Drinken.

*In de rest van dit ABC zul je nog een aantal theorieën tegenkomen. Ik ben wat dat betreft een enorme geek en vind dat soort dingen interessant, maar je mag het wat mij betreft meteen weer vergeten… als je maar onthoud dat dansen, beweging en houding je kunnen helpen tijdens de bevalling. En soms ook niet: het belangrijkste is om je lijf te volgen. Dus niet bewegen om het bewegen, maar omdat het goed voelt.