De bevalling wordt over de hele wereld vaak gezien als een ‘noodsituatie’ die moet worden controleert en gemanaged. Durven vertrouwen op je lijf en Moeder Natuur is dan helemaal niet vanzelfsprekend. Veel zorgverleners zijn angstig voor onverwachte uitkomsten en willen ingrijpen. Veel zwangeren zijn bang voor (onnodige) ingrepen en willen vooral pijn vermijden. Ook beelden in de media en op TV zijn vaak doorbrengt van stress en schreeuwende mensen. Het idee dat je bevalling mooi en fijn kan zijn – emotioneel, spiritueel en fysiek – ligt niet voor de hand. In de blog-serie ‘7 aandachtsgebieden voor de bevalling’ geef ik een aantal ideeën om deze invulling te geven. 

 

Vandaag in deze serie: connectie en leren luisteren naar je lichaam en intuïtie

 

Jouw bevalling kán een hele mooie en krachtige ervaring zijn. Het vraagt alleen wel meer voorbereiding. In een eerder blog noemde ik de zeven aandachtsgebieden. In deze blog deel ik drie ideeën om met het tweede aandachtsgebied aan de slag te gaan: connectie en leren luisteren naar je lichaam en intuïtie. Een bevalling is een reis, waarvan je kunt genieten.

 

1 Pauzeer

Over het algemeen nemen we besluiten met ons hoofd, soms zitten we zelfs in ons hoofd in plaats van in ons lijf. Maar de keuzes te maken die voor jou, je baby en je gezin “juist” zijn, doe je niet met je hoofd. Ook je hart, buik en ziel zijn daarbij betrokken. Ons denken gaat snel, maar de signalen uit je lichaam ontvangen en interpreteren kost iets meer tijd. Dus als je eeen keuze moet maken of een besluit over nemen, probeer dat dan te doen vanuit je eigen realiteit en vanuit verbinding met je lijf en intuïtie. En dan vooruit te gaan op een manier die goed voelt. Pauzeer dus, om eerst verbinding te maken met je innerlijke wijsheid. Om je weg te vinden door de opties te verkennen en te kijken naar wat het beste voelt.

Focus op het doorvoelen, beetje bij beetje beetje, nagaan naar wat goed voelt en afgestemd is op dat specifieke moment. Je hebt je eigen unieke levenservaringen, een unieke relatie met je lichaam, unieke hoop en angsten. Neem tijd om jouw waarheid te ontdekken. Die kan van persoon tot persoon en van moment tot moment verschillen.

 

2 Oefen

Trek tijd uit om bewust de verbinding te maken met je lichaam. Dat kan met meditatie of door het luisteren naar een geleide meditatie- of ontspanningsoefening. Door regelmatig tijd te nemen om bewust de connectie met je lijf en intuïtie te voelen, zul je dit in het dagelijks leven steeds makkelijk kunnen. Het is niet ingewikkeld: Sluit je ogen en richt je aandacht naar binnen. Voel in je lichaam. Welke sensaties trekken je aandacht?

 

3 Kom in beweging

Wanneer je begint met oefenen, merk je misschien dat je dorst hebt, naar de wc moet of dat een kledingstuk ongemakkelijk is. Gewoonlijk schreeuwt het meest urgente probleem om je aandacht. Te vaak functioneren we in een staat van ons lichaam los van ons lichaam, onbewust van of zelfs negerend wat het ons probeert te vertellen. Heb je ooit het eten uitgesteld als je honger had om eerst iets anders te gaan doen? Of negeerde je de oproep van je lichaam om naar de wc te gaan? De meesten van ons behandelen ons lichaam als een voertuig om ons hoofd van de ene plaats naar de andere te bewegen, een manier om ideeën uit te voeren die in onze geest ontstaan. Onze mentale rationele gedachten leiden onze reis en effenen de weg voor elke volgende stap die we in onze dagen en in ons leven zetten. We hebben ons hele leven getraind in deze manier van ‘zijn’, maar het is het tegenovergestelde van wat we nodig hebben om ons door de geboorte te leiden. 

 

Jouw bevalling

Hoe meer je verbinding maakt met de sensaties van het lichaam, hoe meer je leert voelen, hoe meer je de nuances van sensatie in het lichaam intuïtiever zult gaan begrijpen. Over het algemeen zijn we geconditioneerd om sensatie te negeren, maar sensatie is onze verbinding met onszelf, ons lichaam en onze innerlijke wijsheid. Zoals je al hebt kunnen ervaren, kan verbinding maken met je lichaam vrij eenvoudig zijn. Maar het creëren van een relatie met je lichaam, het leren begrijpen van de taal van je lichaam en het vertrouwen op de ontvangen wijsheid, dat vergt consistentie, toewijding en tijd.

Op deze manier bewust verbinding maken met de wijsheid van je lichaam, stelt je in staat om door al jouw opties te navigeren bij de voorbereiding op haar geboorte op een manier die volledig is afgestemd op jouw unieke omstandigheden en persoonlijke waarheden. Het lichaam wil zich goed voelen, levendig voelen. Jouw lichaam je vertelt wat je moet doen. Het fysieke gevoel van stijfheid is bijvoorbeeld een manier van het lichaam om te zeggen dat je je moet uitrekken: je uitrekken zal geweldig VOELEN, de vernauwing loslaten en het lichaam weer in meer flow brengen. Dus in plaats van je tijdens de bevalling los te maken van de sensaties van het lichaam, is er een enorme kracht in het voelen van de sensaties van het lichaam en het toestaan ​​dat je door je lichaam door de bevalling wordt geleid. Jij en je baby zijn bewuste en actieve deelnemers aan de geboorte!

Neem daarom de eenvoudige stap om bewust verbinding maken met je lichaam en de sensaties van binnen voelen! Embodied empowerment begint met elke dag wat tijd nemen om te pauzeren en je aandacht op je lichaam te vestigen, om de sensaties van binnen te VOELEN en te bewegen en te handelen op een manier die de gewaarwordingen binnenin respecteert, altijd in de richting van wat goed VOELT. Door deze simpele verschuiving in bewustzijn, kun je een enorme bekrachtiging en eigendom van je unieke reis in geboorte en leven ontsluiten.

 

Wil je concreet aan de slag met het ontwikkelen van jouw visie voor een mooie en fijne bevalling en de stappen zetten om de juiste omstandigheden te creëren? Lees dan ook de volgende blog over ‘pleasure’: hoe zorg je voor meer plezier tijdens de bevalling?