Je voorbereiden op de bevalling is altijd belangrijk, maar zeker nu alles onzeker is. Weten wat er in je lijf gebeurt, wat je opties zijn in verschillende scenario’s en je wensen en voorkeuren bepalen, helpt om de omstandigheden te creëren die jouw visie op de bevalling ondersteunen. Het paradoxale is dat wanneer je al die voorbereiding gedaan hebt, tijdens de bevalling van je gevraagd wordt om mee te bewegen met de flow van moeder natuur. Er komt áltijd iets onverwachts op je pad dat je uitdaagt om persoonlijk te groeien. Het gaat altijd om zowel de fysieke geboorte van je baby als de figuurlijke geboorte van jezelf als moeder.

Maar loslaten en meebewegen is niet per se vanzelfsprekend. En groei niet per se makkelijk. In deze blog deel ik 5 strategieën die je in kunt zetten voor, tijdens en na de geboorte om mee te bewegen met de flow van jouw bevalling. Juist nu bevallen soms zo anders gaat als je had gehoopt of verwacht.

 

1 De perfecte co-creatie

Een bevalling ‘doe’ je niet alleen: het is een samenspel tussen jou, je baby en het Universum – of hoe je datgene wat ons verbind ook wilt noemen. Wat in jouw invloedssfeer ligt is, zijn je zo goed mogelijk voorbereiden en de juiste mensen om je heen verzamelen. En er dan op (durven) vertrouwen dat wat er gebeurt in de flow van de bevalling perfect is, met de onverwachte (en misschien ongewenste) ervaringen erbij. Jij, je baby en het Universum creëren samen die ervaring die jij en je baby – in dit leven – nodig hebben om te groeien.

 

2 De overgave

Na al het werk wat je in je zwangerschap (en daarvoor) hebt gedaan, vraagt de bevalling om flexibiliteit en overgave. Overgave aan wat is, en daarna soms ook flexibiliteit in je wensen & voorkeuren. Veel kan, als is het vaak ook in een heel andere vorm dan je van tevoren bedacht had. Ik las een prachtig voorbeeld deze week: als je in de branding staat, kun je je verzetten en alles op alles zetten om te blijven staan. Of je kunt je mee laten voeren als een speelbal van de golven en soms kopje onder. Maar je kunt ook surfen op de golven en plezier maken met de bewegingen van het water, zelfs als je een keer van je surfboard valt. Dat laatste is precies wat overgave tijdens de bevalling is: meebewegen met wat Moeder Natuur op je pad brengt.

 

3 De weerspiegeling van patronen

Elke bevalling is uniek. Jouw reactie daarop echter niet: de patronen die je in het leven volgt als dingen niet volgens plan gaan, zijn de patronen die je volgt tijdens je bevalling. Hoe reageer je normaal gesproken: ga je vechten, vluchten of val je stil? Voel je je een slachtoffer of kijk je hoe je er het beste van kunt maken? Word je bewust van je patronen. Observeer je eigen gedrag en reflecteer. Hoe zou je willen reageren als zich onverwachte ervaringen voordoen? Oefen ermee en breng het stapje voor stapje in het dagelijks leven in de praktijk, zodat je het ook kunt toepassen tijdens de bevalling.

 

4 De beweging van het leven

Alles in het leven trekt samen om zich dan weer uit te zetten. Het is een continue flow: in, uit, in, uit… samentrekken, uitzetten. Je adem, je weeën, zelfs groei. Dus waar je ook bent in het proces: je bent precies daar waar je moet zijn. Geniet van de rustmomenten, het uitzetten. En weet dat er dan altijd weer een samentrekking komt, gevolgd door een uitzetting. Zonder samentrekking (of het nou een wee is of een onverwachte ervaring) is uitzetting (de geboorte van je baby en persoonlijke groei) niet mogelijk. Het is oké, het is de flow van het leven zelf.

 

5 De geschenken

Je bevalling is perfect zoals die is: gecreëerd door jou, je baby en het Universum.  Stel jezelf daarom de vraag: wat wil deze ervaring me leren? Welke geschenken brengt het me in mijn persoonlijke groei, op mijn levenspad? Soms is dit al meteen tijdens je bevalling duidelijk, maar vaker kost dit tijd. En het antwoord ontwikkelt zich ook in de tijd: ik haal nu weer hele andere lessen uit mijn bevallingen dan in dat eerste jaar erna. Het is een soort ui die je kunt blijven afpellen… Juist de onverwachte (en misschien ongewenste) ervaringen brengen de mooiste geschenken met zich mee.

 

Op Instagram en Facebook vind je deze week inspiratie en achtergrondverhalen bij de strategieën. In veel van deze strategieën speelt de voorbereiding die je vooraf hebt gedaan een rol. Vraag je je nu af hóe je je kunt voorbereiden, lees dan de komende weken de blogs over de voorbereiding op de bevalling!