Er is niets zo belangrijk als je veilig, gesteund, gezien en gehoord voelen na bevalling. Een postpartum-doula kan hierin een belangrijke bijdrage leveren tijdens de kraamperiode en daarna. In de blog-serie ‘De postpartum-doula’ beantwoord ik een aantal vragen over de postpartum-doula: Wat is een postpartum-doula en waarom zou je een postpartum-doula willen in de kraamperiode en daarna? Wat doet een postpartum-doula? Wat is het verschil tussen kraamzorg en een postpartum-doula? Neemt een postpartum-doula niet de rol van mijn partner, familie en of kraamzorg in?

 

Vandaag in deze serie: wat doet een postpartum-doula?

Een postpartum-doula heeft verschillende ‘taken’ die samenhangen met de kraamperiode of de periode daarna. Zoals gezegd biedt een postpartum-doula informatie en emotionele en fysieke ondersteuning. Een postpartum-doula is er voor je wanneer je dat nodig hebt en vertrouwt op jouw eigen wijsheid over het proces dat je samen met je partner en kindje doormaakt. Maar wat betekent dat nu?

In Nederland hebben we de kraamzorg en gelukkig krijgen steeds meer partners tijd en ruimte om na de geboorte bij hun gezin te zijn. Maar ook voor hen is het belangrijk om tijd met elkaar door te brengen en hebben ook zij gebroken nachten. Hulp vanuit de omgeving met bijvoorbeeld een meal train of een postpartum doula is heel fijn in die eerste weken.

 

Tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap bespreek je wensen, verwachtingen en zorgen met je postpartum-doula bepalen jullie hoe ze je het beste kan ondersteunen tijdens de kraamperiode. Daarnaast krijg je informatie over kraamperiode en de maanden daarna en handige tips & tools die je kraamperiode prettiger kunnen maken. Het geboorteplan (persoonlijk noem ik het liever je geboortewensen  en -voorkeuren) ken je misschien al wel. Maar er bestaat ook een postpartum-plan: wat heb ik nodig om aan mijn behoefte aan slaap, voeding en support te voldoen in de eerste weken na de bevalling? Als je dat wilt, kan een zowel een geboorte- als een postpartum-doula je  ondersteunen bij het maken hiervan.

Met alle informatie die er op je af komt als je zwanger bent, is het namelijk niet altijd makkelijk om je eigen koers te bepalen. Maar juist op je eigen intuïtie vertrouwen is ontzettend belangrijk om deze bijzondere periode op een fijne manier te beleven. Jouw postpartum-doula steunt je in de keuzes die je wilt maken, wijst je op relevante informatie, geeft je sociaal-emotionele en fysieke steun en reikt je oefeningen aan die je in deze mooie en bijzondere periode kunnen helpen.

 

Na de bevalling

Meestal komt een postpartum-doula wanneer de kraamzorg vertrekt, maar zeker massages en dergelijke kunnen ook al in de eerste 8 dagen. In de eerste zes weken (of welke periode en frequentie je hebt afgesproken) ondersteunt ze jou, je partner en omgeving om de bijzondere transitie naar het ouderschap ten volle te ervaren: tijd om te herstellen, voeden, hechten en als nieuw gezin met liefde omringd worden. Een postpartum-doula staat je met raad & daad bij om de ruimte te creëren (in fysieke, emotionele, mentale en spirituele zin) waarin jij jezelf als moeder en je baby kunt ontdekken.

Concreet ondersteunt een postpartum-doula:

  • je herstel, zodat jij je zo comfortabel, verzorgd en ondersteund mogelijk voelt, bijvoorbeeld door massages, belly binding, ondersteuning met kruiden en lekkere, gezonde en voedzame snacks
  • je bij het opbouwen van een band met je kindje en het geven van borstvoeding
  • je met praktische taken, zoals maaltijdbereiding, boodschappen, oudere kinderen brengen/halen of gewoon op je baby passen terwijl je een douche neemt of rust

Eigenlijk alles wat jij nodig hebt om deze bijzondere periode op een fijne manier kunt beleven. En dat kan heel verschillend zijn en afhangen van de support die je vanuit jouw omgeving beschikbaar is.

Benieuwd wat nu eigenlijk het verschil is tussen kraamzorg en een postpartum-doula? Lees dan de volgende blog over het verschil tussen kraamzorg en een postpartum-doula?

 

* Ik gebruik voor de leesbaarheid het woord kraamtijd voor de eerste acht dagen waarin in Nederland de kraamzorg aanwezig is en het woord kraamperiode voor de eerste zes weken na de bevalling – de 40-dagentijd die in veel culturen gebruikelijk is.

Als je met een doula wilt gaan werken zijn er twee dingen belangrijk: de persoonlijke klik (voel ik me prettig en veilig) en de ondersteuning die je zoekt (ondersteunt de doula jouw visie op de bevalling). In een eerdere blog vind je daarom een aantal vragen die je een doula kunt stellen.