De bevalling wordt over de hele wereld vaak gezien als een ‘noodsituatie’ die moet worden controleert en gemanaged. Durven vertrouwen op je lijf en Moeder Natuur is dan helemaal niet vanzelfsprekend. Veel zorgverleners zijn angstig voor onverwachte uitkomsten en willen ingrijpen. Veel zwangeren zijn bang voor (onnodige) ingrepen en willen vooral pijn vermijden. Ook beelden in de media en op TV zijn vaak doorbrengt van stress en schreeuwende mensen. Het idee dat je bevalling mooi en fijn kan zijn – emotioneel, spiritueel en fysiek – ligt niet voor de hand. In de blog-serie ‘7 aandachtsgebieden voor de bevalling’ geef ik een aantal ideeën om deze invulling te geven. 

 

Vandaag in deze serie: kennis vergaren

 

Jouw bevalling kán een hele mooie en krachtige ervaring zijn. Het vraagt alleen wel meer voorbereiding. In een eerder blog noemde ik de zeven aandachtsgebieden. In deze blog deel ik drie ideeën om met het zevende aandachtsgebied aan de slag te gaan: kennis vergaren.

 

1 Vind de hiaten

Wanneer je je angsten en zorgen hebt verkent, een beeld hebt geschetst van jouw ideale bevalling en patronen die je mogelijk in de weg zitten, kun je in kaart brengen welke vragen je nog hebt: waar zitten de hiaten in je kennis en welke informatie heb je (nog) nodig om de juiste keuzes te kunnen maken voor jou, je baby en je gezin?

En waar ben je precies naar op zoek: wetenschappelijke kennis, de ervaringen van zorgverleners of ervaringsdeskundigen, een beeld van je opties of advies en referenties. Vraag je af waar je die informatie kunt vinden: in boeken, via een cursus of je zorgverlener. Of via Social Media, internet en ervaringen van mensen in je omgeving. Kijk daarbij ook naar hoe je de betrouwbaarheid van de gevonden kennis kunt toetsen.

Of heb je juist behoefte aan een beter beeld van wat er mogelijk is, dat barenden een verhoogde staat van gelukzaligheid, extase of zelfs een orgasme kunnen ervaren wanneer ze bevallen en hoe dat een inherent onderdeel is van onze biologie, om jouw culturele begrip van bevallen te herprogrammeren. Boeken, films, positieve geboorteverhalen en gemeenschappen kunnen je bewust onder dompelen in dit alternatieve paradigma van bevalling & geboorte.

 

2 Verken jouw manier van besluitvorming

Wanneer kun jij een besluit nemen? Merk op wanneer je daarin een flow ervaart. Welke omstandigheden zijn hiervoor het meest bevorderlijk? Hoe voelt het?
Hoe neem je beslissingen? Hoe weet je wanneer je meer informatie nodig hebt? Welke afwegingen gebruik je om door je opties te navigeren? Hoe ga je om met het onverwachte? Hoe ga je om met teleurstelling? Besteed aandacht aan je patronen als het gaat om het het nemen van besluiten, gewoon kleine beslissingen in je dag: wat ligt daaraan ten grondslag? Welke waarden zijn daarbij belangrijk voor je?

 

3 Voel wat voor jou klopt

Maak de keuzes te maken die voor jou “juist” zijn. Onze maatschappelijke structuren hebben ons getraind om alle verantwoordelijkheid voor ons lichaam en onze zorg af te staan ​​aan beroepsbeoefenaars. In werkelijkheid is de rol van alle beoefenaars (en elk type “expert”) om ons te begeleiden. Het cruciale stuk is het integreren van die begeleiding, de kennis en visie in onze eigen realiteit en vanuit die verbonden plek vooruitgaan op een manier die goed aanvoelt vanuit verbinding met jouw innerlijke wijsheid – om jouw weg te vinden door alle opties naar wat het beste voelt.

De meeste mensen hebben de neiging beslissingen te nemen vanuit het verstand, een mentaal of rationeel besluit. Gebruik ook je lichaamswijsheid als een innerlijke gids. Jouw perceptie van voor- en nadelen, risico’s en alternatieven zijn per definitie geworteld in jouw leven, wereldbeeld en ervaringen. Die is dus áltijd persoonlijk. En kunnen fundamenteel afwijken van die van jouw zorgverleners: zij kijken voornamelijk naar het onmiddellijke risico voor gezondheid en veiligheid, jij beziet dit in het totaal van jouw leven, situatie en ervaringen. Maar ook jouw omgeving kan er anders tegenaan kijken en soms is dat heel lastig.

 

Jouw bevalling

Wanneer je alle benodigde kennis hebt verzameld, weet hoe en waarom je besluiten neemt en een besluit hebt genomen dat voor jou goed voelt, geef jezelf dan de goedkeuring over waar je nu staat, waar je heen wilt en elke babystap daartussenin. Ongeacht wat anderen van jouw besluit vinden. Goedkeuring zorgt voor flow, terwijl afkeuring een samengetrokken toestand in het lichaam teweegbrengt.

Geef jezelf de ruimte om tijdens de bevalling andere keuzes te maken. Jouw ervaring hoeft niet overeen te komen met wat je van tevoren had bedacht. Maar als je de kennis over je opties van tevoren al hebt verzamelt, is het makkelijker een nieuw beluit te nemen. Maak er een gewoonte van om bewust goedkeuring en waardering voor jezelf uit te spreken, waar je ook bent op je reis! Hou van jezelf en vier elke kleine stap die je neemt in de richting van jouw dromen voor de bevalling.

 

Wil je concreet aan de slag met het ontwikkelen van jouw visie voor een mooie en fijne bevalling en de stappen zetten om de juiste omstandigheden te creëren? Lees hoe ik je met de zwangerschapcursus My Beautiful Birth kan helpen deze benodigde kennis te vergaren en de andere zes aandachtsgebieden invulling geven.