Er is niets zo belangrijk als je veilig, gesteund, gezien en gehoord voelen tijdens je bevalling. Een doula kan hierin een belangrijke bijdrage leveren tijdens je zwangerschap, je bevalling en in de periode daarna. In de blog-serie ‘De doula’ beantwoord ik een aantal vragen over de doula: Wat is een doula en waarom zou je een doula willen bij je bevalling? Wat doet een doula? Wat is het verschil tussen een verloskundige en een doula? Neemt een doula niet de rol van mijn partner in?

 

Vandaag in deze serie: neemt een doula niet de rol van mijn partner in?

 

We vinden het tegenwoordig heel normaal dat partners bij de bevalling en geboorte van hun kind zijn. En het ís ook bijzonder waardevol. Niet alleen voor jou, maar juist ook voor je partner en baby. Maar een van de vragen die ik veel hoor is “Neem je als doula dan niet de rol van de partner in?” En dat is absoluut niet zo! Je partner kan niet vervangen worden en tijdens een bevalling hebben je partner en doula een eigen rol. Met een doula en je partner combineer je het beste van twee werelden.

 

De rol van je partner

Als er iemand is die jou goed kent is het je partner. Het is degene in de ruimte (tijdens de bevalling) die het meest van jou en je baby houdt. De steun en liefde van je partner tijdens deze intense en soms ook spannende transitie naar het ouderschap is waardevol. Juist je partner kan ertoe bijdragen dat je je veilig en geliefd voelt. En laat dat nu eens precies zijn wat je nodig hebt om oxytocine te kunnen aanmaken: het hormoon dat zorgt voor de ontsluiting en het vorderen van de bevalling.

Tegelijkertijd is een bevalling ook nieuw en spannend voor je partner: die heeft net zoveel ervaring als jij, maar we verwachten wel optimale ondersteuning. En dat is best een ‘zware’ verantwoordelijkheid. Je partner weet ook niet altijd hoe je op de verschillende momenten het beste ondersteund kan worden…

 

De rol van de doula

De doula is er juist ook voor je partner, zeker als die het even niet meer weet. Een doula heeft ervaring met zwangerschap en bevalling en daardoor weet ze wat er tijdens een bevalling kan gebeuren en hoe een barende het beste ondersteund kan worden in de verschillende fases van een bevalling. Zij kan je partner dus helpen om jou te ondersteunen.

Er zijn twee hele mooie uitspraken die precies weergeven wat ik bedoel:

Asking your husband to be your sole guide through labor and birth is like asking him to lead the way on a climb of Mount Everest. He may be smart and trustworthy, you may love him, but in the Himalayas you’d both be better off with a Sherpa.” – Pam England

A doula is like a trail guide: familiar with the path, she keeps you hiking though the hard parts, knowing the view at the end is incredible.” – Courtney Baca

Een doula ondersteunt jullie allebei op je eigen pad naar het ouderschap! Ze zal dus ook nooit de rol van de partner overnemen, maar juist zorgen dat die hem optimaal kan vervullen – vol vertrouwen, rust en liefde.

 

Dan wordt er iets moois gecreëerd. Ik vind die eerste blik tussen ouders en kind prachtig. Er ontstaat een nieuw gezin en dat is voor mij het mooiste wat er is. Ouders ondersteunen om samen te genieten van deze ervaring is wat mijn vak geweldig maakt. En dan is het fijn om partners het vertrouwen te kunnen geven dat ze tijdens een bevalling nodig hebben: “Ik weet hoe ik kan ondersteunen bij de bevalling en geboorte van mijn kind.”

Van partners hoor ik zo vaak terug dat mijn rustige aanwezigheid hen vertrouwen gaf in het proces en zichzelf, zodat ze er helemaal konden zijn zonder zich zorgen te maken. Juist daarom is de aanwezigheid van een doula niet alleen waardevol voor jou als zwangere, maar ook voor je partner.

 

Wil je weten hoe ik jou en je partner kan ondersteunen? Neem contact op!

Als je met een doula wilt gaan werken zijn er naar mijn mening twee dingen belangrijk: de persoonlijke klik (voel ik me prettig en veilig) en de ondersteuning die je zoekt (ondersteunt de doula jouw visie op de bevalling). In een eerdere blog vind je daarom een aantal vragen die je een doula kunt stellen.