De bevalling wordt over de hele wereld vaak gezien als een ‘noodsituatie’ die moet worden controleert en gemanaged. Durven vertrouwen op je lijf en Moeder Natuur is dan helemaal niet vanzelfsprekend. Veel zorgverleners zijn angstig voor onverwachte uitkomsten en willen ingrijpen. Veel zwangeren zijn bang voor (onnodige) ingrepen en willen vooral pijn vermijden. Ook beelden in de media en op TV zijn vaak doorbrengt van stress en schreeuwende mensen. Het idee dat je bevalling mooi en fijn kan zijn – emotioneel, spiritueel en fysiek – ligt niet voor de hand. In de blog-serie ‘7 aandachtsgebieden voor de bevalling’ geef ik een aantal ideeën om deze invulling te geven. 

 

Vandaag in deze serie: support organiseren

 

Jouw bevalling kán een hele mooie en krachtige ervaring zijn. Het vraagt alleen wel meer voorbereiding. In een eerder blog noemde ik de zeven aandachtsgebieden. In deze blog deel ik drie ideeën om met het zesde aandachtsgebied aan de slag te gaan: support organiseren.

 

1 Verkennen

Je supportteam of geboorteteam bestaat meestal uit meer mensen dan je partner en je verloskundige. Het gaat dan ook niet alleen om de mensen die bij de bevalling zullen zijn, maar iedereen die een rol speelt – al is het maar door emotionele support, praktische hulp of een klankbord. Wie zitten er in jouw geboorteteam?

Emotionele support tijdens de bevalling komt vooral uit je omgeving: je partner, je moeder, een zus, vriendin of doula.  Verder word je ondersteund door een of meer (para)medische zorgverleners, zoals een verloskundige, gynaecoloog, kraamzorg of verpleegkundige, die de gezondheid en veiligheid van jou en je baby bewaken. En dan heb je nog praktische support, die bijvoorbeeld de zorg voor oudere kinderen en/of huisdieren kan overnemen.

Vergeet vooral de periode na de bevalling niet! We denken vaak dat de kraamperiode ongeveer een week duurt: zolang blijft de kraamzorg in principe. Na die eerste week ben je nog niet hersteld. De gehele post partum periode duurt officieel 40 dagen (ongeveer 6 weken). In de eerste weken is extra ondersteuning van het gezin daarom fijn. Daarbij kun je denken aan het bereiden van maaltijden, het doen van boodschappen of huishoudelijke klusjes en bijvoorbeeld zorg voor andere kinderen (brengen/halen van school, kinderdagverblijf, creche, sport etc.) en huisdieren. Ook voor je partner is het fijn om niet alle huishoudelijke taken op te hoeven vangen, maar juist ook tijd door te brengen met jou en jullie kind(eren). Een post partumplan kan hierbij behulpzaam zijn. Vraag je omgeving om hulp of schakel een postpartum doula in. 

 

2 Je geboorteteam samenstellen en een plan maken

Het belangrijkste is dat jouw supportteam jouw visie voor de bevalling deelt. (Ik schreef eerder een blogserie over het kiezen van je zorgverleners.) Denk na over wie je bij de bevalling wilt en bespreek met hen je wensen en voorkeuren, waarom je hen vraagt en hoe je ze kunnen ondersteunen. Maak ook concrete afspraken, bijvoorbeeld in een geboorteplan, zodat iedereen op dezelfde lijn zit.

Heb je kinderen of huisdieren, dan is het fijn om te weten wie waneer voor hen beschikbaar is. Misschien zijn dat afhankelijk van dag & tijd ook verschillende mensen. Maak heldere afspraken, zodat ze weten wat je verwacht en je rustig in je bubbel kunt blijven wetende dat er goed voor hen gezorgd wordt. Maak bijvoorbeeld ook een tas klaar met spullen die ze nodig hebben. En houd niet alleen rekening met scenario A, maar maak ook afspraken voor B, C en D.

 

3 Babynieuws

Communiceer met de mensen om je heen hoe je graag om wilt gaan met het “babynieuws’. Vaak wordt er met spanning op de komst van de baby gewacht – en niet alleen door de (aanstaande) ouders. Misschien ben je vaag geweest met de uitgerekende datum of heb je er twee weken bij opgeteld, maar dan nog wordt de vraag “Is de baby er al?” vaak gesteld aan zwangeren. Het kan dus fijn zijn om aan te geven dat je het prima vind als mensen bellen/mailen/app-en enz., maar ook dat je het wel laat weten wanneer de bevalling begint, wanneer de baby geboren is, of wanneer jullie toe zijn aan bezoek. Sommige gezinnen kiezen er bewust voor op de eerste veertig dagen samen door te brengen en daarna pas bezoek te ontvangen. Vergeet in elk geval niet jullie wensen te delen met degenen die een rol spelen bij de bevalling. Soms zijn mensen zo enthousiast dat ze het nieuws al naar buiten brengen voordat jullie daar aan toe zijn.

 

Jouw bevalling

Als je alles hebt geregeld, geeft dat meestal rust en voorkomt het stress tijdens de bevalling – en stress werkt nu juist een bevalling tegen. Je hebt je team om je heen en dan kun je je overgeven aan de bevalling. Vertrouw op jezelf, je baby, het proces en je team. Volg de sensaties van je lichaam en laat je leiden. Weet dat er tijdens een bevalling áltijd iets onverwachts op je pad dat je uitdaagt om persoonlijk te groeien: het is niet voor niets een transformatie. (Lees hier meer over in het blog voorbereiden en loslaten.)

 

Wil je concreet aan de slag met het ontwikkelen van jouw visie voor een mooie en fijne bevalling en de stappen zetten om de juiste omstandigheden te creëren? Lees dan de volgende blog over kennis vergaren.